Libye po osmi letech propustila bulharské zdravotnice

Bulharské zdravotnice, odsouzené v Libyi na doživotí, jsou zpátky ve vlasti. Libye je spolu s palestinským lékařem propustila dnes ráno, poté odletěly francouzským speciálem z Tripolisu do Sofie. Bulharský prezident Georgi Parvanov jim vzápětí po návratu udělil milost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

návrat bulharských zdravotnic do Sofie

návrat bulharských zdravotnic do Sofie | Zdroj: ČTK

Libyjské soudy nad pěti zdravotními sestrami a lékařem původně vynesly ortel smrti pro údajně úmyslné nakažení 400 dětí virem HIV v nemocnici v Benghází. Ve vězení strávili osm let.

Poté, co postižené rodiny dostaly odškodné, změnila libyjská Nejvyšší soudní rada tresty smrti pro zdravotníky na doživotí. Bulharsko ihned oficiálně požádalo Libyi o vydání vězněných.

Snežana Dimitrova, jedna z odsouzených sestřiček, už ani nedoufala, že se návratu domů dočká. "Žila jsem pro tuto chvíli, a teď jsem se jí dočkala. Nikdy jsem nebyla tak blízko smrti, ale nikdy jsem té myšlence nepropadla," řekla novinářům.

Na letišti v bulharské metropoli ji i její kolegyně a lékaře přivítali nadšení obyvatelé Sofie. Záhy po jejich příletu vydal prezident Georgi Parvanov dekret, kterým všechny zdravotníky odsouzené libyjským soudem omilostnil. "Je to nádherný den pro Bulharsko, pro Bulhary a samozřejmě pro zdravotnice, lékaře a jejich rodiny," prohlásil Parvanov.

Evropští diplomaté usilovali o propuštění bulharských sester a palestinského lékaře celá léta. Klíčem k úspěchu bylo memorandum, dvoustránkový dokument, který v Libyi podepsala komisařka pro vnější vztahy Benita Ferrero-Waldnerová. Má vést k normalizaci diplomatických vztahů mezi EU a Tripolisem.

Text dokumentu zatím nebyl zveřejněn. Podle dostupných informací by sedmadvacítka měla otevřít svůj trh libyjským zemědělským produktům, poskytnout technickou pomoc při restauraci historických památek a stipendia libyjským studentům. Kromě toho má pokračovat pomoc při léčbě dětí nakažených virem HIV.

Na propuštění zdravotníků má také velkou zásluhu Francie. Prezident Nicolas Sarkozy je v úzkém telefonickém kontaktu s libyjským vůdcem Kaddáfím. V Tripolisu navíc od neděle jednala jeho manželka Cécilia, v jejímž doprovodu zdravotníci přiletěli na palubě francouzského prezidentského speciálu do Sofie.

V bruselských kuloárech panuje jisté rozčarování, že manželka francouzského prezidenta po dvou krátkých cestách do Libye získala místo na výslunní. Za propuštěním bulharských sester stojí i podle oficiálních prohlášení především roky diplomatického vyjednávání komisařky Ferrero-Waldnerové a jejího týmu.

Předseda komise José Barroso francouzskému prezidentskému páru dnes dopoledne poděkoval za mobilizaci z posledních týdnů, která vedla nakonec k úspěchu. Současně připustil, že se na úsilí podílely i jiné státy a že na něm intenzivně pracovalo i německé předsednictví EU v první polovině letošního roku. V poslední chvíli podal pomocnou ruku i katarský emír. Jeho roli ale evropští představitelé zatím blíže nevysvětlili.

Pavel Novák, Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme