Některé spolkové země uvažují o zákazu nožů na veřejnosti

Berlín a některé další německé spolkové země uvažují o zákazu nožů na některých veřejných místech. Tuto možnost jim dává novela zákona o zbraních, kterou na poslední schůzi před prázdninami schválili poslanci Spolkového sněmu. Nože by napříště nesměly na veřejná místa, kde opakovaně došlo k násilným trestným činům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ruka s nožem

ruka s nožem | Foto: NEPOUŽÍVAT internet

Obyvatelé Berlína mají ještě v čerstvé paměti incident, při kterém na jednom tamním koupališti 17letý teenager ubodal mladého muže.

Právě agresivní mladíci sahají na veřejnosti stále častěji po nožích nebo tzv. boxerech. V loňském roce stoupl počet těchto zbraní zjištěných při kontrolách mladistvých nebo přímo použitých při trestné činnosti o 31 procent.

Šéf berlínských policejních odborů Bodo Pfalzgraf deníku Tagesspiegel řekl, že by si zákaz bodných zbraní uměl představit v okolí škol nebo třeba ve Weinbergsparku, nechvalně známém centru berlínské drogové scény.

Senátor pro vnitřní bezpečnost Erhard Körting z SPD chce jít ještě dál a rád by paušálně zakázal nošení bodných a sečných zbraní v celé německé metropoli. Počítat může s podporou kolegů z CDU, kteří si ale kladou otázku, jak by se dodržování zákazu mělo kontrolovat.

Proti jsou liberálové z FDP, kteří upozorňují na fakt, že ani po předchozím zpřísnění zákona o zbraních v roce 2003 počet násilných trestných činů mladistvých neklesnul.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme