Ministr podal kvůli Aničce kárnou žalobu na předsedkyni soudu

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podal kárnou žalobu na předsedkyni brněnského městského soudu Marcelu Komárkovou. Ve vysílání České televize uvedl, že důvodem jsou nesrovnalosti kolem přidělování soudců v případu Barbory Škrlové, která se vydávala za třináctiletou Annu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil | Foto: Marián Vojtek

"Paní předsedkyně tuto konkrétní kauzu odňala zákonnému soudci a přidělila ji jinému soudci. My toto považujeme za jednání, které by mohlo být velmi nebezpečné do budoucna," řekl televizi Pospíšil.

O osudu Komárkové rozhodne kárný senát Vrchního soudu v Olomouci. Podle Pospíšila půjde o precedenční rozhodnutí. Soudkyně nechtěla rozhodnutí ministra komentovat. "Nemám v ruce tu žalobu, neznám její text. Budu se k tomu vyjadřovat, až ji budu mít," řekla ČT Komárková.

Jednotlivé kauzy jsou soudcům přidělovány na základě rozpisu práce. Přidělování případů na soudech si každý rok určují předsedové senátu sami. Přesně stanovují systém, podle kterého se kauzy jednotlivým soudcům rozdělují. Vyloučit by se tím mělo možné ovlivňování. Mimořádné kauzy navíc dostávají specialisté na jednotlivé oblasti.

V Brně pracuje na agendě nalezenců soudkyně Lidmila Malá. Pro tuto oblast je tedy takzvaným zákonným soudcem. O osudu Aničky ale rozhodovala její kolegyně Jaroslava Rezová. Na zákonného soudce má přitom podle Listiny základních práv a svobod nárok každý. Jen v mimořádných případech, kdy hrozí podezření z podjatosti, může být případ předán jinému soudci.

Domnělou třináctiletou Annou městský soud letos v březnu nepravomocně svěřil do péče Kláry Mauerové. Vyšší instance tento verdikt zrušila a případ vrátila zpět. Aby mohly soudy věc uzavřít, musí vědět, zda Anna existovala, nebo se za ni vydávala přítelkyně Kateřiny Mauerové Barbora Škrlová. Ta je nyní pravděpodobně v zahraničí a o návratu do Česka podle dřívějších informací neuvažuje. Policie na ni dostala několik trestních oznámení.

Klára Mauerová a její sestra Kateřina jsou podezřelé z týrání dvou Klářiných synů, sedmiletého Ondřeje a devítiletého Jakuba. Případ vyšel najevo poté, co policie našla mladšího chlapce nahého a svázaného v komoře domu v Kuřimi.

Martin Hromádka, Petr Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme