Do Dárfúru vyrazí přes dvacet tisíc vojáků mezinárodních sil

Do neklidné západosúdánské oblasti Dárfúr má vyjet více než 20 tisíc vojáků. Jednomyslně to schválila Rada bezpečnosti OSN.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uprchlíci

uprchlíci | Foto: Jiří Hošek

Bezpečnostní síly mají pomoci ukončit více než čtyřleté boje, které si v Dárfúru vyžádaly podle odhadů na 200 tisíc lidských životů a okolo dva a půl milionu osob vyhnaly z domova. O dalších sankcích se zatím neuvažuje. Podle britského premiéra Gordona Browna ale v zásadě vyloučeny nejsou.

"Požaduji okamžité uzavření příměří. Pokud kterákoliv strana bude postup brzdit a pokud bude zabíjení pokračovat, znásobíme já i další činitelé úsilí vedoucí k uvalení nových sankcí," řekl Brown.

Společná mise OSN a Africké unie by měla začít nejpozději 31. prosince. V prvním roce bude stát odhadem více než dvě miliardy dolarů.

Jitka Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme