Dva ruské energetické monopoly mohou disponovat vlastními armádami

Ruský prezident Vladimir Putin definitivně povolil monopolům Gazprom a Transněfť, aby si vytvořily firemní armády. Ty by měly chránit majetek společností, hlavně plynovody a ropovody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Ruské firmy Gazprom a Transněft a jejich dceřiné společnosti si mohou sestavit vlastní ozbrojené síly. Mohou nakupovat zbraně a speciální vojenskou techniku, zejména na ochranu transportu energetických surovin a míst, kde se těží ropa a plyn.

Tyto změny zákona o zbraních kromě prezidenta Putina už před časem podpořil také ruský parlament. Poslanci argumentovali, že v době teroristických hrozeb, musí být zejména ropovody a plynovody pod zesílenou kontrolou. Na která konkrétní místa pošlou obě společnosti své soukromé ozbrojené síly, se zatím neví.

Někteří poslanci ale kritizují fakt, že možnost chránit svůj majetek pomocí jakýchsi vlastních miniarmád dostaly pouze Gazprom a Transněft. To prý určitě narazí na odpor menších firem.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme