Hroši pod dohledem

6. srpen 2007

Díky ostravské zoo a zejména jejímu výzkumnému pracovníku Janu Pluháčkovi mají evropské zoologické zahrady konečně k dispozici první plemennou knihu hrochů obojživelných.

Na stránkách zoo jsou shrnuty informace o chovu těchto afrických savců od roku 1850, kdy byl do londýnské zoologické zahrady dovezen první hroch v novodobé historii, až do současnosti. Evropská asociace zoologických zahrad požádala pracovníky ostravské zoo o sestavení plemenné knihy v loňském roce, poté, co si na ní vylámali zuby zoologové z Nizozemí a Velké Británie. Problém byl prý v tom, že hroši nebyli v minulosti považováni za vzácná zvířata. Zoologické zahrady si je vyměňovaly zcela volně, aniž by o jejich přesunech vedly nějakou zásadní dokumentaci. Mnoho hrochů se také do Evropy dostalo do zoo z volné přírody prostřednictvím obchodníků, jejichž záznamy o původu zvířat byly často zkreslené, nebo dokonce zfalšované. Dokonce i záznamy samotných zoologických zahrad o jednotlivých chovaných jedincích jsou v mnoha případech kusé a nicneříkající. Sisyfovská práce vedla nakonec ke zjištění, že v evropských zoologických zahradách bylo od roku 1850 chováno více než 1200 hrochů - přesné číslo nebude nejspíš nikdy zjištěno. Naprosto přesně je naopak známo, že v roce 2006 žilo na evropském kontinentu 211 hrochů obojživelných. Díky evropské plemenné knize hrochů teď budou mít pracovníci jednotlivých zoologických zahrad lepší přehled o jejich vzájemných příbuzenských vztazích, což jsou údaje velmi potřebné pro další úspěšný chov hrochů a rozmnožení jejich populace.

Hroší samec Honza oslavil 20. července 40. narozeniny

Hroch obojživelný byl posledním velkým zvířetem, které dosud nemělo svou plemennou knihu. K jejímu založení vedlo mimo jiné i alarmující zjištění, že hrochů v posledních letech v Africe významně ubylo - za minulou dekádu až o pětinu. V ostravské zoologické zahradě, která se hrochům věnuje dlouhodobě a má hrocha i ve znaku, chovají celkem čtyři tyto savce. Nejstarší z nich, samec Honza, oslavil nedávno čtyřicáté narozeniny - v Ostravě žije od roku 1968 a zplodil už devětadvacet potomků. Ten zatím poslední se narodil letos, symbolicky devětadvacátého května.

autor: frv
Spustit audio