Pálenice letos začaly sezonu mnohem dříve

Letošní úroda ovoce bude podle odhadů pěstitelů až o čtyřicet až padesát procent nižší než obvykle. Jarní mrazy poškodily hlavně jabloně. Druhů ovoce vhodného k výrobě pálenky se ale letos urodilo dost. Pálenice dokonce začaly s výrobou alkoholu dřív.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

švestky

švestky | Foto: Josef Veselý | Zdroj: Český rozhlas

Majitelé pálenic v celé republice se shodují - tak brzo jako letos, jsme sezonu už dlouho nezahajovali. Teplé počasí na začátku léta uzrání ovoce uspíšilo. Višní, meruněk a broskví je dost. Lidé do pálenic vozí už i raná jablka. Jiří Bublík z pálenice ve Valašském Meziříčí čeká, jaká bude úroda švestek: "Problém je asi v tom, že to dost padá, hlavně švestky, protože je sucho."

Předseda Ovocnářské unie Jaroslav Muška milovníky slivovice uklidňuje, že sucho švestky poškodilo jen na některých místech republiky: "Nemáme zatím informace o tom, že by sucho omezilo úrodu švestek, spíše to může být lokálně. A než sucho, může úrodu více ovlivnit choroba šárka, která způsobuje, že ovoce padá." Letošní úroda švestek tak podle něj pravděpodobně bude průměrná.

Milan Kopp, Václava Vařeková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme