Simpsonovi ve filmu

Rodinná krize Simpsonů, nahý Bart jedoucí na skateboardu městem, zamilovaná Líza, Homerův záhadný vztah s prasetem, Marge, která definitivně zlomí hůl nad sebestředným manželem a atomová bomba, vybuchnuvší nad územím Spojených států - to všechno jsou trumfy celovečerního snímku o oblíbené springfieldské rodině, která má dokonce i vlastní hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. UVNITŘ TRAILERY!

Asi se sotva najde někdo, kdo by nikdy neslyšel o Simpsonových. Nestárnoucí žlutí občané Springfieldu za 20 let existence prožili už asi všechny myslitelné příběhy, celovečerního filmu se ovšem dočkali až teď.

Springfield čelí největší ekologické katastrofě v dějinách. Springfieldské jezero, oblíbená skládka občanů, dosahuje maximálního stupně znečištění a korunu tomu nasadí Homer, když do jezera vypustí jímku s exkrementy svého oblíbeného pašíka, k němuž má lepší vztah než k synovi a ženě. Prezident Arnold Schwarzenegger se v ujeté verzi obálkové metody rozhodne nepohodlné město izolovat pod skleněným poklopem a oficiálně ho vymazat ze všech map. Vyděšení a rozzlobení springfieldští občané hledají viníka s provazy a planoucími pochodněmi. Poté, co pravda vyjde najevo, musí Simpsonovi utéct doslova z oprátky a se statutem nejhledanějších osob USA uniknout zpod skleněného poklopu a prchnout přes celé Státy. Následují geniální únikový plán, který má Homer celá léta v záloze pro případ, že jednou něco zpacká fakt moc.

Simpsonovi ve filmu

A nutno říct, že tentokrát to Homer zpackal opravdu na kvadrát a nepomůžou mu slova ani falešná lítost. Arnold spolu s ředitelem EPA (Eko Profi Agentura) se rozhodli vymazat Springfield z povrchu zemského, Marge s Bartem a Lízou se vydávají ho zachránit. Homer, který jako mnozí poznává, co měl, až když to ztratil, musí ukázat, že kdesi hluboko v něm se také skrývá kousek chlapa a hrdiny. Musí zpytovat své svědomí, zachránit město, manželství i vztah s Bartem.

Simpsonovi ve filmu

Simpsonovi ve filmu mají v zásadě charakter seriálového dílu nataženého na hodinu a půl, jen zápletka je promyšlenější, paralely jsou komplexnější, fórků je víc a místy jsou drsnější než v seriálu. Bart se poprvé na plátně objeví nahý. Z celkem logických důvodů (snaha o oslovení co nejširšího publika, které třeba seriál nesleduje) nejsou Simpsonovi ve filmu tolik svázaní s vlastní minulostí a odkazů na seriál se až na výjimky, kterých si všimnou snad jen skalní fanoušci, nedočkáme.

Simpsonovi ve filmu

Pokud Simpsonovi ve filmu srovnáváme s ostatními animovanými filmy, které můžeme zhlédnout v kinech, musím uznat, že se tvůrcům podařilo vytvořit komplexní dílko bez hluchých míst, která by zpomalovala plynulost příběhu. Také humor je v konkurenci ostatních animáků nadprůměrný, politická satira střídá společenskou, nadsázka je dovedená ad absurdum, břitké vtipy nekompromisně potírají pokrytectví americké společnosti, která dovoluje dětem sledovat filmy, kde násilí prýští z každého centimetru filmového pásu, ale jakmile hrozí, že by mohli zhlédnout něco, co se jen vzdáleně blíží nahotě, udělí filmu rating R (nad 17 let, ostatní pouze v doprovodu dospělé osoby), což ve Spojených státech z filmu prakticky udělá komerční propadák. Bartova nahota a provokativní způsob, jakým je předvedena, je ze strany tvůrců v zásadě rukavicí hozenou MPAA (Motion Picture Association of America).

Simpsonovi ve filmu

Příběh samotný je samozřejmě jednoduchý. Stejně jako třeba v případě Southparku - Pekla na zemi je jen kulisou humoru, přesto však nikde nemáte dojem že by autoři pro jednotlivosti zapomněli na celek. Veškerá klišé vyskytující se ve filmu jsou potlačena absurditou situace, v níž se odehrávají. Bart odpustí Homerovi až ve chvíli, kdy mu otec slíbí, že může držet atomovku. Líza se svým klukem shledá až poté, co jí Milhouse namluví, že zemřel.

Simpsonovi ve filmu

Simpsonovi ve filmu jsou určitě příjemným zpestřením letošního filmového léta. Mají potenciál pobavit širší filmové publikum a rozhodně se na nich nebudete nudit. Navzdory animované podobě jsou Simpsonovi spíše pro starší publikum (ne že bych si chtěl hrát na cenzora, ale dětem uteče spousta vtipů i paralel).

Simpsonovi ve filmu

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Bontonfilm

Simpsonovi ve filmu (The Simpsons Movie) animovaný / komedie, USA, 2007

Režie: David Silverman, scénář: James L. Brooks, Matt Groening, Al Jean, Ian Maxtone-Graham, George Meyer, David Mirkin, Mike Reiss, Mike Scully, Matt Selman, John Swartzwelder, Jon Vitti, produkce: James L. Brooks, Matt Groening, Al Jean, hudba: Hans Zimmer

Hrají: Homer (Vlastimil Zavřel), Marge (Jiří Lábus), Bart (Martin Dejdar), Líza (Helena Štáchová)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio