Praha se dočkala památníku obětem komunismu

Oběti komunismu mají ode dneška v Praze pod Petřínem svůj památník. Symbolizuje utrpení několika set tisíc našich občanů, kteří byli za 40 let vlády komunistické strany mučeni, vražděni a jinak týráni. Metafora obětí a utrpení v podobě schodiště s bronzovými sochami je dílem akademického sochaře Olbrama Zoubka a architektů Zdeňka Hölzla a Jana Kerela.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V. Havel před památníkem

V. Havel před památníkem | Foto: Petra Mášová

Památník připomíná osudy 248 lidí popravených z politických důvodů, čtyř a půl tisíce těch, kteří zemřeli v komunistických věznicích, a 327 osob zabitých při pokusu o útěk za hranice. Mezi oběti patří podle Úřadu pro vyšetřování a dokumentaci zločinů komunismu také 171 tisíc politických emigrantů a 205 tisíc odsouzených.

Zástupce ředitele úřadu Pavel Bret ale zdůrazňuje, že tato čísla ještě nejsou konečná. "Patří tam i lidé kteří byli proti své vůli odvlečeni do Sovětského svazu těsně po osvobození Československa Rudou armádou. Máme zaevidováno 295 takových osob. Dále tam jsou osoby, které byly postiženy mimosoudně, jako především ti, kteří byly zařazeni do takzvaných pomocných technických praporů, těch bylo téměř 30 tisíc, a další tisíce lidí, které byly v rámci mimosoudního rozhodnutí správních orgánů odsouzeni do táborů nucené práce," vypočítává.

Metaforu obětí a utrpení tvoří schodiště, jehož dolní, pět metrů široká část se zužuje na polovinu. Na schodech stojí sedm soch, z nichž nejvyšší měří přes dva metry. Během slavnostního odhalení památníku zněla Smetanova Vltava a ze soch pozvolna padaly bílé hábity. Jedna po druhé se vylouply stojící nahé mužské postavy s těžkými ranami na těle. Jsou to muklové, říká autor památníku, sochař Olbram Zoubek. "Je to zkratka sousloví muž určený k likvidaci," vysvětluje.

Nejdůležitější částí památníku však nejsou podle Olbrama Zoubka jeho sochy, ale bronzový proužek, který vede celým pomníkem odzdola až nahoru. "Je přibližně padesát metrů dlouhý a neustále se na něm opakuje bez frází a komentářů jenom: 260 popravených, čtyři a půl tisíce zahynulo na hranicích, tolik a tolik tisíc zahynulo ve vězeních a tolik tisíc bylo donuceno k emigraci," popisuje umělec své dílo a dodává, že bude mít i své nepřátele. "Je tady pořád ještě patnáct procent komunistických hlasů a to je pomník, který bude ukazovat jejich viny."

Marek Janáč, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme