Žalobci žádají Sněmovnu o zbavení imunity poslance KSČM Vondrušky

Okresní státní zastupitelství v Liberci požádalo Sněmovnu, aby zbavila imunity poslance KSČM Josefa Vondrušku. Žádost dostal sněmovní mandátový a imunitní výbor. Možné stíhání souvisí s činností poslance Vondrušky za minulého režimu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

poslanec Josef Vondruška

poslanec Josef Vondruška | Zdroj: ČTK

"Mandátový a imunitní výbor dnes obdržel žádost okresního státního zastupitelství v Liberci o vyslovení souhlasu s trestním stíháním pana poslance Vondrušky s tím, že se má jednat o údajné zneužívání pravomoci veřejného činitele v 80. letech v nápravně výchovném ústavu v Minkovicích. V současné době je tato záležitost velmi čerstvá, takže já to nemohu komentovat ani předpovídat, jaký bude výsledek," řekl Radiožurnálu předseda výboru Miloslav Kala z ČSSD.

Předseda KSČM Vojtěch Filip řekl, že o žádosti o zbavení imunity poslance Vondrušky nemá žádné podrobnosti a poslanecký klub Komunistické strany Čech a Moravy o ní bude jednat příští týden v úterý: "Pokud orgány činné v trestním řízení žádají o vydání poslance, tak je samozřejmě třeba posoudit, zda jde o věc trestněprávní nebo politickou, a podle toho se klub zachová."

Mandátový a imunitní výbor Vondruškovo případné vydání k trestnímu stíhání projedná a doporučí Sněmovně stanovisko, o kterém pak budou hlasovat všichni poslanci. Pokud vydání Vondrušky neschválí, nemůže být díky poslanecké imunitě stíhán.

Josef Vondruška působil za minulého režimu jako dozorce ve věznici v Minkovicích, kde si odpykávali tresty i političtí věznici. Mnozí z nich říkají, že je Vondruška nepřiměřeně tvrdě trestal. Političtí vězni loni poslance vyzvali, aby kvůli své minulosti sněmovnu opustil - on ale řekl, že nikoho nešikanoval a dodržoval zákon.

Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme