Pěvci chrání les

15. srpen 2007

Diverzita a počet ptačích druhů jsou indikátorem zdravého a rychle rostoucího lesa? Sýkory černohlavé (Parus atricapillus), brhlíci lesní (Sitta europaea) a další pěvci, kteří na svých cestách uzobávají ze stromů, urychlují růst borovic (Pinus ponderosa) na severozápadě amerického Colorada. Uvedl to časopis Ecology.

Studie Kailen Mooneyové z Katedry ekologie a evoluční biologie Coloradské univerzity ukázala, že ptáci, kteří konzumují různé druhy brouků, housenek a včel z kůry a listů stromů, přitom hubí i některé škůdce, a tak chrání stromy. Dřeviny pak mohou investovat víc energie do vlastního růstu, protože odpadá nutnost rezistence proti hmyzu. Entomologické průzkumy ve studované oblasti registrovaly 150 000 druhů hmyzu a 300 druhů pavouků.

Nepřítel mého nepřítele je přítel

Logo

Výzkum probíhal v borových lesích Manitou Springs na severozápadě Colorada a trval tři roky. Během této doby badatelé pokryli část stromů jemnými sítěmi tak, aby se k nim nedostali drobní pěvci a nemohli hmyz sezobávat. Kromě toho byla provedena také opatření, která zabraňovala přístupu mravenců, protože i ti hrají při "léčení" stromů důležitou úlohu. Druhá část stromů zůstala pro ptáky i mravence volně přístupná.

Výsledky

Výsledky ukázaly, že 42 zasíťovaných stromů mělo na konci studie o 18 % méně listí a o 34 % méně dřevní hmoty. Jde o první studii, která dokazuje, že ptáci mohou ovlivnit růst stromů.

Ukázalo se také, že konzumace hmyzu přirozenými predátory mění "chuť" stromů. Aby nebyly stromy napadány hmyzem, produkují chemické látky - terpeny. Terpeny mají funkci jakéhosi imunitního systému. Hmyzu, například kůrovcům, jsou nepříjemné, a proto čím více kůrovců, tím více produkuje strom terpenů. Výroba terpenů je ale pro strom náročný proces, a pokud na něj strom věnuje část své energie, nezbývá mu tolik energie na růst. Když ale počty hmyzu redukují ptáci, stromy mohou terpenů produkovat méně, a proto rychleji rostou. Malá produkce terpenů ale současně láká škůdce, takže trvalá přítomnost ptáků, kteří je konzumují, je nezbytná.

Les, a to nejen bory druhu Pinus ponderosa, je zřejmě velmi komplexní ekosystém, a proto by měli mít lesní hospodáři přehled o celém ekosystému, když promýšlejí svoje aktivity na podporu růstu zdravého lesa.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Hana Staňková
Spustit audio