Předjíždějte opatrně!

10. srpen 2007

Jedním z nejnebezpečnějších manévrů, který často končí tragickou nehodou, je předjíždění. Kolikrát vidíme řidiče, jak doslova hazardují nejen se svým životem, ale ohrožují i ostatní. Ačkoli leckde nám může přijít plná čára nesmyslná, pak by stejně mělo platit pravidlo, že bílá čára je zeď. O dvojité plné nemluvě. Měli bychom se ale řídit i dalšími pravidly a především rozumem.

Tak na úvod. Za sebemenší porušení zákazu předjíždění nám hrozí pokuta od 5 000 do 10 000 Kč a rovnou zákaz řízení na 6 až 12 měsíců. I proto se vyplatí toto pravidlo dodržovat. Zásadně se předjíždí vlevo. Vpravo je to možné pouze v jedné situaci.

"To platí pouze za situace, kdy já odbočuji vlevo nebo vyjíždím ze silnice doleva a tím vlastně vyklidím pravý pruh, kde mě potom může za mnou jedoucí vozidlo předjet. Samozřejmě, v takovém případě je nutné dbát zvýšené opatrnosti, protože se může stát, že se auto jedoucí v levém pruhu začne vracet do pravého pruhu, a tím by mohlo dojít ke střetu," vysvětluje právník Zdeněk Svátek.

Pokud jde o jízdu po dálnici, pak se při značné hustotě provozu může stát, že pravý pruh pojede rychleji než levý nebo prostřední, což není porušení zákazu předjíždění ale souběžná jízda - stejně jako ve městech. Zatímco předjíždějící řidič musí dát včas blinkry a smí předjíždět pouze za předpokladu, že má dostatečný rozhled a může se potom bezpečně zařadit, předjížděný mu v tom nesmí nijak bránit.

"Řidič předjížděného vozidla nesmí zvyšovat rychlost jízdy nebo jinak bránit předjíždění - např. tlačit se do pruhu, kde jede předjíždějící vozidlo."

Ale i ten, kdo se chystá předjíždět, musí brát ohled na ostatní, protože už může být předjížděn. Potom musí počkat.

"To není možné, protože jakmile ve zpětném zrcátku vidím auto, které mě předjíždí, tak musím počkat, až mě předjede a teprve potom mohu sám předjíždět."

Při projednávání novely zákona vznesl jeden z poslanců námitku, aby byla jasněji definována bezpečná vzdálenost, protože, když ji dodržuje, hned ho někdo předjede a on do něj nabourá. Tak to asi není dost dobře možné, ale například řidičům vozidel nad 3,5 tuny a souprav delších než 7 metrů zákon přímo nařizuje, že musí jet v takové vzdálenosti, aby bylo možné je bezpečně předjet a zařadit se za ně. A ostatní? Co takhle se řídit rozumem a citem?

autor: pgj
Spustit audio