VZP bude plně hradit léčbu nádorových onemocnění

Pacienti s leukémií nebo jiným nádorovým onemocněním krve dostanou vždy nejúčinnější léky. Česká hematologická společnost se dohodla se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou na proplácení i finančně nejnáročnější léčby. Centra, která se zabývají těmito onemocněními, nebudou omezovat limity a dostanou peníze na každého léčeného pacienta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pacient u lékaře

Pacient u lékaře | Foto: NEPOUŽÍVAT internet | Zdroj: AFP

Rakovina je beze sporu velkým problémem současnosti. VZP bude proplácet potřebnou onkologickou léčbu všem a v celém jejím rozsahu. Není to ale vůbec levná záležitost. Nově vyvinuté léky stojí na jednoho pacienta kolem miliónu korun ročně.

Podle předsedy České hematologické společnosti Jaroslava Čermáka ale právě taková léčba pacientům významně prodlouží život. "Téměř všichni nemocní, když je jim přípravek dán včasně, tak 93 procent z nich přežívá bez známek nějaké progrese nemoci šest let," upřesnil.

VZP vyčlenila na hrazení léčby leukémie a nádorových onemocnění krve miliardu korun ročně. Odbornou péči bude poskytovat patnáct vybraných center. Sedm z nich se zaměří na dospělé pacienty, osm na děti. Centra pro dospělé budou například v pražské Všeobecné fakultní nemocnici, v Plzni nebo v Hradci Králové. Děti s leukémií se budou léčit v pražském Motole nebo ve fakultních nemocnicích v Brně, Olomouci a Ostravě.

Marcela Hálová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme