Imunitní výbor projedná žádost o vydání poslance Vondrušky k trestnímu stíhání

Žádost o vydání komunistického poslance Josefa Vondrušky k trestnímu stíhání dnes posoudí mandátový a imunitní výbor sněmovny. Zákonodárce je podezřelý z toho, že se dopustil trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele. Konkrétně měl jako dozorce ve věznici v Minkovicích za minulého režimu týrat vězně. Vondruška to popírá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

poslanec Josef Vondruška

poslanec Josef Vondruška | Zdroj: ČTK

Josef Vondruška byl vychovatelem v nápravně výchovném ústavu v Minkovicích na Liberecku v letech 1972 až 1990. Okresní státní zastupitelství v Liberci Poslaneckou sněmovnu požádalo, aby nynějšího poslance za KSČM zbavila imunity a umožnila jeho stíhání.

Podle šéfa poslaneckého klubu komunistů Pavla Kováčika není Vondruškův případ běžnou kriminalitou. "My musíme prvně se rozmyslet, jestli je jeho váha větší politická, nebo jestli je jeho váha větší trestně právní či věcná. A to budeme posuzovat na klubu i ve výkonném výboru." Místopředseda KSČM Jiří Dolejš si myslí, že by poslanec měl vstřícně nabídnout, že se sám vzdává imunity.

Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka by měl Vondruška v případě, že jsou informace pravdivé, vyvodit osobní odpovědnost. "Nevíme tu podstatu problému, jestli tam skutečně docházelo k něčemu takovému, co tvrdí někteří lidé, to znamená, že pan poslanec postupoval nevybíravě. Pokud to tak je, tak on sám by měl zvážit celou věc a třeba rezignovat, a pokud to tak není, tak by se měl hájit."

Osobní zkušenost s někdejším dozorcem Vondruškou má bývalý disident a vydavatel tehdy zakázané literatury Jiří Gruntorád. Ten na jeho adresu říká: "Já jsem ho poznal jako aktivního dozorce, ale byli i aktivnější."

"Já nemohu potvrdit, že by používal i násilí, ale používal v rámci své pravomoci kázeňské tresty naprosto nekompromisně. To byla široká škála od zákazu balíčků a snížení kapesného až po takzvanou díru, kde byl člověk na samotce 20 dnů," řekl Gruntorád Radiožurnálu.

Historik Tomáš Bursík, který Vondruškův personální spis studoval, tohoto bývalého dozorce hodnotí jako aktivního "až horlivého" příslušníka Sboru nápravné výchovy. Podnět k vyšetřování jeho působení v 70. a 80. letech podal loni v září bývalý disident a aktivista Petr Cibulka.

Bývalí političtí vězni loni Vondrušku vyzvali, aby kvůli své minulosti Poslaneckou sněmovnu opustil. On ale tvrdí, že nikoho nešikanoval a dodržoval tehdejší zákony.

Mandátový a imunitní výbor může poslancovo vydání do rukou policie jen doporučit. Definitivně o žádosti ale rozhoduje celá sněmovna.

Marika Táborská, Ondřej Píša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme