ČESKO ZEMĚ NEZNÁMÁ -OSTRAVA

12. červenec 2011

- takto jsme pojmenovali výpravy reportérů Českého rozhlasu ze všech regionálních studií za tím, co paměti hodno. V neděli 26.SRPNA se vám ze všech regionálních stanic Českého rozhlasu ozveme z Ostravy. Projdeme Štramberk - od Trúby až po uši

Určitě nebudeme přehánět, když řekneme, že v celém Moravskoslezském kraji najdete ztěží malebnější městečko, než jakým je Štramberk. A dlužno dodat, že také tajemnější. Vydat se za jeho krásami a záhadami rozhodně stojí za to. A když si jej celé projdete, budete mít zaručeně pocit, že jste absolvovali ne jeden, ale hned několik výletů do různých dob a krajů.

Logo

Jeskyně Šipka - obydlí pravěkých lidí
Území města, strategicky skryté v centru Štramberské vrchoviny, bylo osídleno již v době prehistorické. Při archeologickém výzkumu v jeskyni Šipka v roce 1880 nalezl profesor gymnázia z Nového Jičína Karel Jaroslav Maska spodní čelist neandrtálského dítěte stáří 8 až 10 let. Tento nález rázem proslavil Štramberk po celém světě. Jeskyně poskytovala útočiště člověku již před 32 tisíci lety, od té doby se v ní vystřídalo mnoho lidských kultur. Sídlili zde neandrtálci, nositelé mousterienské kultury či gravittienští lovci mamutů. Nálezy v jeskyni Šipka byl inspirován především paleontolog a spisovatel Josef Augusta, který o pravěku napsal mnoho poutavých knih ilustrovaným především Zdeňkem Burianem. Právě tento rodák ze sousední Kopřivnice prožil ve Štramberku část svého života. Dnes můžete navštívit jeho muzeum, které najdete v jedné z nejstarších městských budov při dolní bráně pod náměstím.

Počátky města
Štramberk založil 4. prosince 1359 povýšením podhradí na město syn českého krále Jana Lucemburského, moravský markrabě Jan Jindřich Lucemburský, mladší bratr římského císaře a českého krále Karla IV. Údajně mělo sloužit pro ochranu míru na severovýchodní Moravě a dostalo svá práva, například právo mílové, podle něhož nesměl nikdo provozovat v tomto okruhu řemesla, která fungovala ve městě, právo várečné (tj. vaření piva, mimochodem, výborné místní pivo zde můžete ochutnat i dnes) nebo prodávat maso a chléb. Město hodně vzkvétalo pod vedením řádu jezuitů - pořádaly se zde poutě, byly založeny dva nové kostely a křížová cesta. Štramberk však hodně utrpěl nájezdy Maďarů a Tatarů, zejména v 17. století. Mnoho obyvatel bylo zabito a jen díky přílivu valašských osadníků bylo město zachráněno a dále se rozrůstalo. V té době také vznikla klasická podoba místní zástavby, kterou mohou návštěvníci obdivovat dodnes v podhradí - malebné dřevěné roubenky na kamenné podezdívce, tolik typické pro Štramberk.

Štramberk

Hrad Strallenberg
Počátky hradu, který se vypínal nad městem na Zámeckém vrchu, je obestřen tajemstvím. Byl vystavěn zřejmě někdy ve 13. století. Podle pověsti měl původně stát na protějším Kotouči, ale jeho stavbu překazily tajemné bytosti, které vždy do rána rozebraly to, co přes den zedníci postavili. Dnes byste hrad nad Štramberkem hledali marně. Koncem 18. století se jeho přední část zřítila a stala se zdrojem levného stavebního materiálu. Jediné, co přičinliví stavebníci nerozebrali, je hrdá gotická věž - zvaná Trúba. Už z daleka láká všechny turisty k návštěvě a zdolání jejich 167 schodů určitě stojí za tu námahu. Odměnou je překrásný pohled na Moravský Betlém, jak bývá často Štramberk pro svou malebnost nazýván.

Štramberk

Štramberské uši
Každý, kdo zavítá do Štramberka, musí okusit místní specialitu - perníkové uši. Pečou se snad v každé druhé domácnosti a štramberáci se dodnes předhánějí v tom, kdo umí ty nejlepší. Zvláštní název pro tuto pochoutku vysvětluje pověst, podle které, když na Moravu vtrhli v roce 1241 Tataři, utínali křesťanům uši, nasolili je a zavřeli do pytlů. Štramberským se však za pomocí velké průtrže mračen a zatopení tábora vodou podařilo Tatary vyhnat. Na památku tohoto slavného vítězství se tedy dodnes v městě pečou tyto uši. Ovšem pouze sladké.

Logo
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.