Teplárny: Ekologická reforma zdraží teplo až o pětinu

Ekologická daňová reforma zdraží lidem teplo až o 20 procent a bude znamenat také krach centrálních výtopen v menších městech. Před dopady reformy, o níž diskutuje parlament, varovali představitelé Teplárenského sdružení České republiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

teplárna

teplárna | Foto: United Energy

Nelíbí se jim hlavně to, že od daně mají být osvobozeny domácnosti s vlastními kotelnami na zemní plyn, zatímco teplárny, které používají stejnou surovinu, daň naopak odvádět musí. To se podle šéfa sdružení Alexeje Nováčka dotkne například i firem, průmyslových podniků, škol, nemocnic a dalších odběratelů.

"Jestliže nemocnice bude zatížena a bude muset platit teplo s ekologickou daní, tak se to samozřejmě promítne na jejím hospodaření. A ta nemocnice na tom bude úplně stejně jako my; ta daň jenom proteče," říká Nováček.

"Tu ekologickou daňovou reformu bych spíše nazval protiekologickou daňovou reformou, protože jednoznačně upřednostňuje spalování paliv v domovních a malých lokálních výtopnách, které samozřejmě tu ekologizaci a hlídání těch limitů vlastně mají téměř nulové," dodává generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

Cílem ekologické daňové reformy má být podle vlády omezení zdrojů tepla, které jsou neekologické - například kamen, v nichž lidé pálí nejrůznější odpad, aby ušetřili.

Podle provozovatelů tepláren nejde vládě o ekologii, ale o to, jak naplnit státní kasu. Ekologická daňová reforma spolu s dalšími opatřeními přinese podle nich každý rok do rozpočtu 3 a půl miliardy korun.

Pavel Otto, Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme