Ministerstvo podpoří Eko-energetické projekty dvěma miliardami navíc

Ministerstvo průmyslu a obchodu podpoří Eko-energetické projekty. Vzhledem k velkému zájmu ze strany podnikatelů se rozhodlo navýšit dotace o 2 miliardy - celkem tedy vydá na alternativní zdroje energie 6 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petrovice - větrná elektrárna

Petrovice - větrná elektrárna | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Ministerstvo bude takto podporovat - v rámci Operačního programu Podnikání a inovace - podnikatele, kteří chtějí získávat energii z alternativních zdrojů. Na první výzvu zareagovalo 568 podnikatelů, kteří zaslali projekty v celkové hodnotě 10,5 miliardy korun.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman zdůvodňuje velký zájem jistotou podnikání. "Ti zájemci dostanou dotaci třeba na výstavbu malé vodní elektrárny, ale také mají zajištěný odběr vyrobené elektřiny a garantovanou cenu, která pokrývá nejenom provozní náklady, ale také garantuje jistý přiměřený zisk."

To potvrzuje i starosta obce Jindřichovice pod Smrkem Petr Pávek, kde provozují už od roku 2003 dvě větrné elektrárny po 600 wattech. "My máme tržbu, která se pohybuje mezi třemi a půl, čtyřmi miliony korun ročně, zhruba půl milionu až milion nám zůstane do obecní pokladny, a to je pro malou vesnici významný příjem."

Žádosti o dotace alternativních elektráren bude ministerstvo přijímat až do konce letošního roku. Na začátku roku 2008 pak rozhodne o tom, jaké projekty budou vybrány.

Marika Táborská, Marcela Hálová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme