Německý soud propustil z vězení další teroristku RAF

Po 21 letech za mřížemi vyjde na svobodu další bývalá teroristka Frakce Rudé armády. Evě Hauleové se frankfurtský soud rozhodl zbytek doživotního trestu změnit na podmínku. Kdysi jedna z nejhledanějších německých teroristek je spolu s Christianem Klarem a Birgit Hogefeldovou poslední vězněnou členkou nechvalně proslulého krajně levicového seskupení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mříže

mříže | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Soud ve shodě se státním zastupitelstvím a posudky psychologů dospěl k názoru, že Eva Hauleová už nepředstavuje pro společnost nebezpečí.

K dobru jí přičetl taky aktivní podíl na rozpuštění kdysi obávané Frakce Rudé armády v roce 1998. Třiapadesátiletá ex-teroristka navíc zdůraznila, že ozbrojený boj už nepovažuje za vhodný prostředek k dosažení politických cílů.

Někdejší malířka, která si svůj trest odpykávala v ženské věznici Berlín-Neukölln, patřila k takzvané "třetí generaci" RAF. Frankfurtský soud ji poslal na doživotí za mříže za podíl na atentátu na americkou leteckou základnu v roce 1984. Při něm zahynuli tři lidé a jedenáct jich bylo zraněno. V civilu by se Hauleová chtěla živit jako fotografka.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme