Útěk kontroverzního podnikatele T. Pitra

17. srpen 2007
Pod kůži

Kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra, který se skrývá před českou justicí, měl do Německa odvézt jeho spolupracovník Pavel Šrytr. Rádio Česko získalo tuto informaci z vysokých policejních kruhů a policie ji oficiálně nevyvrátila. Pavel Šrytr toto zjištění ale striktně popírá, a to s tím, že ani netuší, kde uprchlý podnikatel je. Přesto se stará o jeho rodinu.

Jan HRBÁČEK:
Tomáš Pitr měl nastoupit do vězení šestého června, aby si odpykal pětiletý trest za několikamilionový daňový únik, ale slehla se po něm zem. Česká justice dodnes nezískala ověřenou informaci, kde se Pitr mohl nacházet. Před časem Rádio Česko odvysílalo, že policie zachytila poslední Pitrovy stopy v Německu. Podle těchto informací z kriminální policie měl Pitra do Německa odvézt jeho spolupracovník Pavel Šrytr. Společně s Pitrem měli odjet Škodou Octavia do západních Čech a tam Pitr údajně vystoupil. Šrytr poté přejel hranice a vrátil se jiným hraničním přechodem. Přes tentýž přechod pak oba krátce nato měli přejet do Německa. Přesnější poznatky, o které hraniční přechody šlo, se zatím získat nepodařilo. Mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká informaci nevyvrátila, nechtěla ji ale ani potvrdit.

Pavla KOPECKÁ, mluvčí kriminální policie:
V současné době se nemůžeme blíže vyjádřit k tomuto případu.

Jan HRBÁČEK:
Pavel Šrytr striktně popírá, že by se podílel na Pitrově odjezdu z republiky. Sice zajišťuje bezpečnost Pitrově rodině a je s ní proto v úzkém kontaktu, ale podle svých slov netuší, kam Pitr zamířil.

Pavel ŠRYTR, blízký spolupracovník Tomáše Pitra:
To je úplná kravina. Chápete, že kdyby to tak mělo být, tak to bychom byli teda pořádný amatéři. Já vám řeknu jedno, já jsem neviděl Pitra ještě předtím vůbec, než nastoupil do nemocnice v tom Ústí. Já jsem u něj zaměstnaný samozřejmě pořád, ale já už minimálně tři měsíce nevím, kde ten člověk vůbec je.

Jan HRBÁČEK:
Pavel Šrytr ve svém vyjádření zmiňuje Pitrův údajný pobyt na soukromé klinice někde u Ústí nad Labem. Ještě předtím vyhledal Pitr lékařskou pomoc ve Vojenské nemocnici v pražských Střešovicích. Poté měl podle spekulací některých médií nastoupit na už zmiňovanou kliniku v severních Čechách. Šrytr říká, že jeho šéf měl v úmyslu do vězení skutečně nastoupit. Od jeho úmyslu ho ale odradilo zásadní varování.

Pavel ŠRYTR, blízký spolupracovník Tomáše Pitra:
On byl pevně rozhodnutý, skutečně chtěl nastoupit, protože nemá cenu být někde psancem celý život kvůli nějakým pěti letům, jo. Nicméně /nesrozumitelné/, kdy se mu dostalo opravdu z důvěryhodných míst ze státní správy informace, že má dojít k jeho likvidaci ve vězení.

Jan HRBÁČEK:
Přejděme poněkud zarážející informaci, že varování mělo pocházet od vysokých představitelů státní správy. Tomáš Pitr tvrdí, že se stal obětí z vůle justice. Pitr v roce 1994 s tehdejším partnerem Miroslavem Provodem podepsali s podnikatelem Vratislavem Romanovským několik smluv na výstavbu cukrovarů, výrobu linky na lisování oleje a poradenství. Některé kontrakty dokončeny byly, jiné ne. Na základě těchto smluv si měli podle obžaloby nechat zpětně vyplatit od státu daň z přidané hodnoty a způsobit tak škodu ve výši dvacet čtyři milionů korun. Žalobkyně Hana Vlášková v procesu konstatovala, že všichni odsouzení byli na transakcích domluveni. Smlouvy byly podle ní fiktivní, podnikatelé si DPH nárokovali na základě podvodu. Pitr se stále snaží dokázat, že k podvodům nedošlo. Podle něj to dokládají daňová přiznání z roku 1994, uložená na Finančním úřadu pro Prahu 3, do jehož působnosti Pitrovo podnikání tehdy spadalo. Jeho slova dokládá finanční úřad, který po skupině kolem Pitra žádnou dlužnou platbu nevyžaduje. Přesto byl Pitr odsouzen k pěti letům za mřížemi. Pitr popsal okolnosti svého případu Rádiu Česko před časem takto:

Tomáš PITR, obviněný podnikatel:
Daně jsme nenárokovali, což se dokázalo dvouma posudkama soudních znalců, kteří provedli kontrolu veřejné i neveřejné části spisů na finančním úřadě, to znamená, máme soudní razítko od soudních znalců, že daň nebyla ani nárokována, natož vyplacena. Je to složitá kauza, my jsme strašně dlouho nevěděli, že ta daň opravdu vyplacena nebyla. To znamená, naše původní obhajoba byla, že jsme smlouvu podepsali, a ten, kdo jí měl splnit, jí nesplnil, to byla naše dlouhá obhajoba, takže částečně je to samozřejmě i naše vina, že jsme původně mysleli, když to policie vyšetřuje, že to bylo trestní oznámení finančního úřadu. My jsme posléze zjistili, že finanční úřad trestní oznámení nikdy nepodal a ani žádnou škodu po nás nenárokoval, ani jí nenárokuje po soudu.

Jan HRBÁČEK:
Soudce pražského městského soudu Petr Novák vypsal na Pitra po jeho útěku mezinárodní zatykač. Podle všeho Pitrovi propadne i patnáctimilionová kauce, kterou soudu složil. Pitrův advokát se proti jejímu propadnutí odvolal k vyšší soudní instanci. Deník Právo před časem napsal, že se Pitr může skrývat v Chorvatsku. Tyto informace se ale zatím nepotvrdily. Pavel Šrytr popisuje poslední chvíle před Pitrovým zmizením následovně:

Pavel ŠRYTR, blízký spolupracovník Tomáše Pitra:
V každým případě já vám řeknu, já jsem ho viděl naposledy tak, že jsem mu napsal, v kolik má teda přijet do práce, a já jsem ho měl vézt do toho výkonu totiž, jo, a už se mi vůbec neozval, takže jsem to nechal dva, tři dny být, pak jsem volal do práce na zámek, /nesrozumitelné/, nebo nebude, nikdo mi nesdělil žádný informace, on řekl, že mám dovolenou. Já o jeho pohybu nevím, ale nevylučuju, že skutečně může být někde v nějakým zdravotním zařízení a může mít problémy.

Jan HRBÁČEK:
Tomáš Pitr vzhlíží ještě k možnosti, že by rozsudek, který jej poslal na pět let do vězení, napadl u Ústavního soudu. Právníci pracují například s judikátem tohoto soudu, že pokud se vyšetřování táhne déle než samotná délka uděleného trestu, je trest neúčinný, a spoléhají na to, že by Pitr nakonec mohl dostat jen podmínku. To je asi jediná možnost, která by mohla předznamenat Pitrův návrat zpátky do Prahy.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: hrb
Spustit audio

Více z pořadu