Zahraniční tisk komentuje výstavu kostry huminida Lucy

Nejslavnější fosílie světa přilákala do muzea tisíce návštěvníků. Lidé stráví pětinu pracovní doby ve virtuálním světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zahraniční tisk

zahraniční tisk | Foto: Alena Palečková

"Lucy dobyla Ameriku!" - tento titulek je na přední stránce deníku Houston Chronicle. Jedna z nejslavnějších fosilií světa, kostra hominida Lucy totiž ve Spojených státech o víkendu přilákala do muzea více než deset tisíc lidí.

Výstavu američtí novináři většinou ji chválí. Doufají, že se díky Lucy začne více lidí zajímat o studium přírodních věd. Deník Houston Chronicle píše: "Vystavení ostatků může ve Spojených státech znovu otevřít debatu o evoluční teorii Darwina. Není to tak dlouho, co ji některé školy chtěly vyškrtnout. Lucy je nejstarší předchůdce člověka a důkaz toho, že se lidé postupně vyvinuli z primátů," konstatuje deník.

Fakt, že se na Lucy přišlo o víkendu podívat tolik lidí, přivítala také Addis Abeba. Například autor článku v novinách Etiopia Daily k tomu dodává: "Díky výstavě se lidé začnou lidé o tuto zemi více zajímat. Do Etiopie přijede více turistů, a to místní ekonomice velmi pomůže," myslí si autor článku.

Všichni komentátoři ale rozhodně nejsou tak přívětiví. Hodně světových deníků výstavu v americkém Houstonu kritizuje.

Tvrdí, že by Američané neměli vystavovat originální ostatky Lucy, ale jejich kopii. Třeba britské Timesy dnes píší: "Etiopie i Spojené státy podepsaly asi před deseti lety rezoluci UNESCO, podle které se smí fosílie předchůdců člověka přemísťovat ze země původu jen z přísně vědeckých důvodů. Muzea mají vystavovat jenom repliky. Lucy je nejstarší a nejcennější ukázkou našich předků. Teď ji ale odeslali do Ameriky jako balík a tím všichni zúčastnění ukázali, že jsou pro ně důležitější peníze, než úcta k naší minulosti," uzavírají dnešní Timesy.

Jenomže ostatky lidí nebo jejich předků přece vystavování muzea dost často. A mají úspěch. Můžeme připomenout třeba expozici Bodies, která je od května v Praze.

Toho si všímají hlavně evropské deníky. Třeba rakouský list Die Presse k tomu dodává: "Hodně lidí kritizuje, že vystavování ostatků mrtvých není etické. Jenže se vždy najde hodně těch, kteří se na podobné výstavy přijdou podívat. Nejspíš to souvisí s tím, že smrt nás svým způsobem fascinuje. Chceme zjistit, co nás jednou čeká," tvrdí deník Die Presse.

Teď ale většinu lidí čeká první den ve škole nebo začátek dalšího týdne v práci. A americký list USA Today otiskl studii o tom, že lidé stráví asi pětinu času v zaměstnání na internetu.

Lidé si prý v pracovní době pomocí internetu povídají se známými, vyřizují věci na úřadech nebo hrají hry. Zaměstnavatelé mohou podobné věci jenom těžko uhlídat. Deník USA Today k tomu dodává: "Internet je bránou do celého světa. Často není těžké zakrýt, že zrovna nepracujete. Některé výzkumy už dříve potvrdily, třetina mailů, které zaměstnanec odešle, nesouvisí s prací. Některé firmy proto už přistoupily k tvrdým pravidlům. Za flákání se ve virtuálním světě během pracovní doby dostávají zaměstnanci výpověď," uzavírá USA Today.

Vlastimil Milý, Petra Steinerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme