Když mlži vládli světu

23. září 2010

Před 252 miliony let došlo k největšímu hromadnému vymírání v celých dějinách země. Ze souše tehdy zmizelo 70 % veškerého života, z moře dokonce 95 %.

Paleoekoložka Margaret Frasierová z Wisconsinské univerzity v Milwaukee z fosilních nálezů zjistila, že snad jedinými živočichy, kteří tuto událost na celém světě přestáli bez úhony, byli plži a mlži. Jejich přežití zdůvodňuje tím, že tito živočichové se mohli relativně dobře přizpůsobit životu ve vodě s malým obsahem kyslíku. Díky malé velikosti a zploštělému tvaru těla dokázali z omezeného množství kyslíku získat maximum. Navíc obývali především mělké vody, kde nedostatek kyslíku zřejmě nebyl tak fatální.

Logo
2 v atmosféře 6krát až 10krát větší, než je dnes. CO2 do atmosféry dodávaly masivní sopečné erupce, ke kterým začalo docházet asi 1 milion let před začátkem vymírání. 2 zůstávala vysoká ještě dlouho - to zřejmě vysvětluje, proč se život po vymírání na hranici permu a triasu nevrátil dříve než za 5 milionů let.
autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.