Nanomagnetická houba pro restaurátory

23. září 2010

Při čištění starých fresek, maleb a soch by restaurátorům mohla pomoci nanomagnetická houba, která vznikla na univerzitě ve Florencii.

Houbu tvoří polymerový gel s dutinkami o průměru 50 nanometrů, do kterého vynálezci přidali nanočástice z železa a kobaltu. Dutinky polymeru naplnili emulzí detergentu, která funguje jako kterýkoli jiný čisticí prostředek. Technika čištění je jednoduchá: na určené místo stačí nanést tenkou vrstvu houby, počkat 10 minut až hodinu a poté gel sloupnout.

Freska na fasádě

Čisticí systémy na bázi gelu se v restaurátorské praxi používají často. Podle článku v New Scientist ovšem někdy kvůli své lepivosti nadělají víc škody než užitku. Jejich odstranění pak totiž vyžaduje použití agresivních rozpouštědel, která mohou poškodit i samotné dílo. U nanomagnetické houby to údajně nehrozí - díky nanočásticím se její zbytky dají bezdotykově odstranit kouskem magnetu.

Vynálezci, kteří se používáním gelových čisticích prostředků v restaurátorství zabývají přes 20 let, hodlají houbu vyzkoušet v praxi už na začátku příštího roku - při práci v kostelech a starých vilách v severní Itálii.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.