Exodu z Afriky pomohla změna klimatu

23. září 2010

Prudká změna afrického klimatu mohla být jedním z klíčových momentů evoluce člověka. Nová studie ukazuje, že přechod od kolísavého klimatu s častými extrémními suchy ke stabilnějšímu a vlhčímu podnebí mohl stimulovat migraci našich předků z Afriky.

Mezinárodní tým odborníků studoval sedimenty z třetího největšího afrického jezera Malawi, které je v současnosti hluboké asi 700 metrů. Vědci zjistili, že před 135 000 až 75 000 let oblast několikrát zažívala období extrémního sucha. Během nejhoršího z nich byla hloubka vody v jezeře pouhých 100 metrů. Jiná jezera v dobách sucha vysychala úplně a rostliny a živočichové, kteří na nich byli závislí, opakovaně hynuli.

Logo

V období před cca 70 000 let se ovšem klima stabilizovalo. Začalo více pršet, hladiny jezer pomalu stoupaly a potrava byla dostupnější. Podle článku, který tento týden vychází v Proceedings of the National Academy of Sciences, je možné, že právě díky tomu se lidská populace začala rozrůstat a posléze mohla i migrovat pryč z Afriky.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.