Chraňte motory, hlodavci útočí

4. září 2007

Už i do Motožurnálu dorazila móda příspěvků o zvířátkách. Ne, nesmějte se, myslím to vážně. Jenže, ten, který vám nabídneme, by se jim moc nelíbil. Připravíme je totiž o oblíbenou pochoutku - kabely auta. Ty totiž kuny, ale také hlodavci vyhledávají a mohou nám způsobit nemalou škodu. Co s tím?

Nejprve se podívejme na to, proč vlastně hlodavci mají kabely tolik v oblibě.

"Do kabelů, izolace, se přidávají látky, které hlodavcům chutnají a příjemně jim voní. Stejné je to u materiálů použitých na hlukovou izolaci, které jsou používány v motorovém prostoru," vysvětluje Tomáš Tichý z Normfestu.

A tím nám hlodavci mohou připravit nejen nepříjemné překvapení, když ráno nenastartujeme, ale také nás o auto připravit.

"Na cívce je totiž vysoké napětí, a tak může dojít k samovznícení vozidla a auto může před barákem shořet."

Existuje ale samozřejmě ochrana v podobě spreje.

"Sprej má dvojí účinnost: Vytváří pachovou stopu, která hlodavcům nevoní a naopak je odpuzuje, a když překonají zápach, tak jim to nechutná."

Aplikaci pak zvládne každý sám.

"Zvedne se víko motorového prostoru, postříkají se kabely a polstrování. Sprej není jedovatý, je vodě odolný a funguje zhruba měsíc."

Ochrana proti hlodavcům není pouze sezónní záležitostí. Někoho by mohlo napadnout, že v zimě je zbytečná. Omyl.

"V zimě se hlodavci zdržují podél popelnic, které jsou často v blízkosti zaparkovaných aut. Když potom večer přijede auto a z motoru mu sálá teplo, hlodavce to zákonitě láká. První velká vlna, dalo by se říct, nájezdu na auta je na podzim a začátek zimy. Nicméně, sprej by se měl aplikovat 12krát do roka."

A jak poznat ten správný a účinný sprej?

"Předně ho poznám podle toho, že mi ho doporučí v autoservisu, kde to mají vyzkoušené. Autoservisy tyto spreje běžně nakupují a dokonce jsou autoservisy, které po opravě auto umyjí (to je celkem běžný postup), ale také ho nastříkají ochranným sprejem proti hlodavcům."

autor: pgj
Spustit audio