Likvidace nebezpečných chemikálií ve Chvaleticích se chýlí ke konci

Z nelegálního skladu chemikálií ve Chvaleticích vyjede po půlnoci poslední transport nebezpečného odpadu do spalovny v Ostravě. Likvidace skladiště, které skrývalo více než sto tun chemikálií, se tak chýlí ke konci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

likvidace chemikálií ve Chvaleticích

likvidace chemikálií ve Chvaleticích | Zdroj: ČTK

Převoz doprovázejí přísná bezpečnostní opatření. Dvě nákladní soupravy se 45 tunami chemikálií zajišťují vozy hasičů a policie. O jejich pohybu dostalo informace pět hejtmanů krajů, kterými náklad projížděl.

Trasa povede přes Čáslav, Havlíčkův Brod, po dálnici D1 směrem na Brno, přes Olomouc a Hranice na Moravě, kolem šesté hodiny ráno dorazí transport do ostravské spalovny. Na skládce ve Chvaleticích tak zůstane už jen méně nebezpečný odpad, následovat budou úklidové práce a celý objekt má být vyčištěn do poloviny září.

Ve Chvaleticích policisté a inspektoři životního prostředí objevili v polovině loňského června skladiště nebezpečných chemikálií v bývalém průmyslovém areálu. Na místě se našly kromě tlakových lahví s bojovým plynem fosgenem a jinými plyny i stovky tun kyanidů, solí těžkých kovů, radioaktivní látky a další sloučeniny a rovněž upravené plynové pistole.

V případu už také padla první obvinění. Policisté stíhají osmadvacetiletého muže z Pardubicka obvinila za nedovolené ozbrojování a nedovolenou výrobu a držení radioaktivního materiálu a vysoce nebezpečné látky. Třiapadesátiletého muže z Chrudimska viní z nedovolené výroby a držení radioaktivního materiálu a vysoce nebezpečné látky. Další podezřelý byl úředně prohlášen za mrtvého.

Martin Hromádka, Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme