Odolné bakterie z NASA

23. září 2010

Problémem kontaminace vesmíru pozemskými bakteriemi se kromě jiného zabývala už kosmická smlouva (Outer Space Treaty) z roku 1967. NASA má v současné době vlastní systém pravidel, kterým se snaží této kontaminaci zabránit.

Podle článku na stránkách Nature se jí to ovšem tak úplně nedaří. Astrobiologové objevili v "čistých prostorách" Jet Propulsion Laboratory, Kennedy Space Center a Johnson Space Center, kde se montují různá zařízení pro kosmické výpravy, velmi odolné kmeny bakterií. Ty přežíjí vysokou teplotu, nedostatek živin i dezinfekci chlórem.

Sonda Messenger

Podle astrobiologů jejich přítomnost není až tak překvapivá, protože prostory jsou čisté, ale ne sterilní. Zarážející je ovšem spektrum kmenů, které se zde nacházejí. Je logické, že patří k takzvaným extremofilům, kmenům, které si libují v extrémních životních podmínkách. Patří mezi ně Methylobacterium, kterému nevadí ani vysoké koncentrace chlóru, nebo bakteriální kmeny, které žijí v teplotách kolem 60 stupňů Celsia. Astrobiologové zde ovšem našli i zatím neznámé sporulující bakterie rodu Bacillus.

John Rummel z NASA ovšem říká, že je nepravděpodobné, že tyto bakterie ve vesmíru dokázaly přežít UV záření a kolonizovaly například Mars.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.