Evropští poslanci chtějí revizi zákazu tekutin v letadlech

K přehodnocení pravidel omezujících cestující v množství tekutin, které si mohou vzít s sebou na palubu letadel, vyzval dnes zákonodárný sbor Evropskou komisi. Poslanci tvrdí, že nový zákon vedl ke konfiskacím věcí cestujících na letištích a k dalším zmatkům, nepřispěl ale příliš ke zvýšení bezpečnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kontrola zavazadel

kontrola zavazadel | Foto: Alexandr Pícha

"EP podporuje veškerá bezpečnostní opatření zaměřená na rizika terorismu v letectví, jež nejsou nepřiměřená a jež se realistickým způsobem snaží tato rizika minimalizovat," uvedl parlament v rezoluci schválené velkou většinou přítomných.

Pasažéři si v současné době mohou na palubu letadla vzít nádoby s tekutinami a gely o objemu maximálně 100 mililitrů. Nápoje, ale i hygienické potřeby nebo parfémy jsou předem kontrolovány. Na palubu si cestující nicméně mohou vzít nápoje nebo věci zakoupené na letišti po bezpečnostní kontrole.

Tato opatření byla zavedena loni na podzim v reakci na tvrzení britské policie, že se jí podařilo zabránit teroristickým útokům na letadla do USA, při kterých útočníci chtěli využít výbušnin údajně vyrobených až na palubě z kapalin. Kromě 27 členských zemí se opatření týkají také Norska, Islandu nebo Švýcarska.

Místopředseda Evropské komise Jacques Barrot však bezpečnostní opatření hájí, protože teroristická hrozba podle něj trvá. "Teroristé pořád hledají prostředky a nové techniky k uskutečnění svých destruktivních plánů. Tváří v tvář těmto hrozbám Evropa nesmí projevit slabost," dodal.

Podobná opatření Evropská komise podle Barrota pravidelně reviduje a bude se také snažit snížit dopady, které omezení pro pasažéry znamenají. Konkrétní kroky je prý možné očekávat již v brzké době.

Martin Hromádka, Silvie Burjanková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme