Zemřel slavný opěrní pěvec Luciano Pavarotti

Slavný italský pěvec Luciano Pavarotti zemřel. Oznámily to světové agentury s odvoláním na Pavarottiho manažerku. Zdravotní stav jedenasedmdesátiletého umělce se ve středu zhoršil a musel být převezen na onkologickou kliniku nemocnice v Modeně. Byl prý v bezvědomí a selhávaly mu ledviny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luciano Pavarotti

Luciano Pavarotti | Zdroj: ČTK

Pavarotti byl dlouhodobě nemocný. Vloni v červenci podstoupil v New Yorku operaci, při níž mu lékaři odstranili nádor na slinivce. Od té doby přestal vystupovat na veřejnosti.

Do nemocnice musel vrátit letos v srpnu kvůli vysokým horečkám. Lékaři ho propustili 25. srpna po dvou týdnech léčby a vyšetřeních. Včera se jeho stav prudce zhoršil a v časných ranních hodinách zemřel ve svém domě v Modeně.

"Mistr bojoval dlouhou, těžkou bitvu proti rakovině slinivky, která si nakonec vzala jeho život," uvedla v prohlášení zaslaném agentuře AP Pavarottiho manažerka Terri Robsonová. Pěvec podle ní zůstával optimistický až do konce.

Podle italské televizní stanice RAI se novinka o Pavarottiho skonu již rozšířila po celé Modeně a policisté a četníci proto kolem domu umělce vytvořili kordon, aby usměrňovali lidi, kteří přišli vzdát operní hvězdě poctu.

Od svého debutu v roce 1961 se Pavarotti stal nejobdivovanějším a nejuznávanějším tenorem všech dob. Hlas zdědil po otci, modenském pekaři, právě od něj slýchal první italské árie a písně. Mezinárodní věhlas mu nepřinesla nejen brilantní technika a jeho pověstné vysoké "C", ale především emotivní podání jeho partů, dokonalá barva, síla a jedinečnost jeho hlasu.

V roce 2005 Luciano Pavarotti v rozhovoru pro Český rozhlas takto vzpomínal na začátek své kariéry: "Původně jsem byl učitelem na základní škole. Pak jsem se stal pojišťovacím agentem a dařilo se mi dobře. Současně jsem ale pokračoval ve studiu zpěvu a v roce 1961 jsem debutoval. Od té doby jsem vlastně stále milujícím studentem, který se snaží vylepšit svou techniku. I když ta technika vlastně není moje, je věčná."

Mezi širokou veřejností se Pavarotti proslavil mimo jiné projektem "tří tenorů", v jehož rámci zpíval společně se svými slavnými kolegy Plácidem Domingem a Josém Carrerasem. Jejich společné turné i nahrávky měly obrovský celosvětový úspěch a pomohly k nebývalé popularizaci klasické hudby.

Pavarottiho hlas dokázal v roce 1993 přilákat půl milionu fanoušků do newyorského Central Parku. Posluchači v Česku mohli tohoto operního pěvce naposledy naživo slyšet v roce 2005, kdy v Praze vyprodal 10.000 míst vysočanské arény. Šlo o jeho druhý pražský koncert.

Naděžda Hávová, Martin Hromádka, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme