Makak a vačice nejblíže člověku?

12. září 2007

"Do řady tvorů, jejichž souhrn genů byl přečten, přibyli makak a vačice, tvorové z odlišných konců savčí evoluční řady," konstatuje v Dopoledni s Leonardem biolog Jaroslav Petr.

"Makak byl vybrán proto, že řadu desetiletí slouží lidské medicíně. Už ve čtyřicátých letech minulého století například umožnil objevit RH faktor. Nyní pomáhá při výzkumu nákazy virem HIV, protože opice mohou být nakaženy virem obdobným."

Ukázalo se totiž, že dědičná informace makaka je velice podobná dědičné informaci člověka, ale není s ní totožná. Rozdíl se odhaduje na 3 % a druhy k němu dospěly během 25 milionů let odděleného vývoje. Je to hodně ve srovnání se šimpanzem, se kterým jsme se evolučně rozešli před šesti miliony lety. V některých oblastech je rozdíl pranepatrný, blízcí jsme si v naprosté většině genů. My máme tři miliardy dvě stě milionů písmen genetického kódu, makak jich má asi o tři sta milionů víc. Počet genů je přitom přibližně stejný. Člověk jich má 20 488. Předpokládá se, že jich může asi stovka přibýt, ale žádný gen zřejmě neubude. A stejný počet genů má i makak.

"Rozdíl mezi lidoopy a člověkem patrně není ani tak ve vlastních genech, ale v tom, jak fungují, jak jsou řízeny, jaká je jejich vzájemná souhra," říká prof. Petr. "Představme si genomy - souhrny genů - jako orchestry, v nichž sedí stejní hráči na stejné nástroje, ale každý hraje trochu jinak. A lidský orchestr je zřejmě nejsehranější. Proto jsme na pomyslném vrcholu evoluční špičky."

Vačice má téměř tolik genů jako člověk

A jak k nám "promlouvá" vačice? Má rovněž přibližně stejný počet genů jako my, jen o několik set méně, a její genomy jsou rovněž velice podobné našim. Přesto se od vačice výrazně lišíme. Rozdíl způsobila patrně opět souhra genů nebo nepatrné odchylky v jejich množství.

Vědce překvapilo, jak vysoce účinná je imunitní ochrana těchto tvorů. Dříve se předpokládalo, že jde o systém jednoduchý, primitivní, nepříliš funkční. Ale imunitní ochrana má patrně hluboké evoluční kořeny. O možnostech využití těchto znalostí v medicíně se více dozvíme v Dopoledni s Leonardem.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

Spustit audio