Šéf automobilky Hyundai vyvázl z korupční aféry s podmínkou

Šéf automobilky Hyundai do vězení nepůjde, soud mu uložil podmínku. Čong Mong-ku původně dostal za zpronevěru a korupci tříletý trest odnětí svobody, odvolací soud však rozsudek zrušil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čong Mong-ku

Čong Mong-ku | Foto: AFP

Šéf momentálně šesté největší automobilky na světě, která staví nový závod i v České republice, dostal podmínečný trest v trvání pěti let. Navíc musí vykonávat veřejně prospěšné práce a na charitu pak má věnovat miliardu dolarů.

Prokurátoři přitom požadovali zvýšení trestu, a to na šest let nepodmíněně, protože Čong Mong-ku podle nich poškodil nejen samotnou automobilku, ale celou zemi. S opačnými argumenty vystupovala obhajoba, která vyzdvihovala jeho přínos jihokorejské ekonomice.

Devětašedesátiletý Čong byl zadržen kvůli zpronevěře téměř 100 milionu dolarů, vytváření černých fondů a jejich používání k lobbingu a uplácení, byl ale propuštěn na kauci. Jeho delší nepřítomnost ve vedení podniku totiž ohrožovala jeho další expanzi hlavně v zahraničí.

Trest ještě nemusí být definitivní, záleží na tom, zda se prokurátoři odvolají k Nejvyššímu soudu. Podle pozorovatelů ale dnešní mírný rozsudek jen potvrzuje benevolenci jihokorejských soudů k významným obchodníkům a průmyslníkům.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme