Hubblův teleskop bez dalšího gyroskopu

23. září 2010

Hubbleův vesmírný teleskop vynesl raketoplán Discovery na oběžnou dráhu už v roce 1990. Příští rok by měl teleskop projít generální opravou, ale otázkou je, jestli do té doby vůbec vydrží.

Stálým zdrojem technických problémů jsou gyroskopy, které slouží ke stabilizaci teleskopu ve vesmíru. Původně Hubble disponoval šesti gyroskopy a operovat měl se třemi z nich. Kvůli tomu, aby mohl fungovat až do generálky, ho inženýři v roce 2005 upravili tak, aby mohl pracovat jen se dvěma gyroskopy.

1. září Hubble přišel o gyroskop, který pracoval déle než 6,5 roku. Momentálně fungují už jenom dva a další je připravený jako záloha pro případ nouze. Jeden ze zbývajících dvou gyroskopů je prakticky nový, druhý má za sebou 4 roky služby. Záložní gyroskop je stejně starý jako ten, který právě odešel. Podle článku v New Scientist může Hubble fungovat - ovšem se sníženou výkonností - i s jediným gyroskopem a jeho manažeři věří, že se generálky nakonec přece jen dočká.

Logo

Oprava je naplánovaná na 10. září 2008. Během ní by se mělo vyměnit nejen všech šest gyroskopů, ale i 230 kilogramů vážící baterie. Kromě toho by měl Hubbleův teleskop dostat i nové vybavení - spektrometr (Cosmic Origins Spectrometer) a kameru (Wide Field Camera 3).

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.