Křtiny varanů komodských v Zoo Praha

23. září 2010

V sobotu 8. září proběhnou křtiny vzácných přírůstků - tří mláďat varanů komodských. Kmotry jsou ing. Milan Richter, radní HMP, Laurent Goutard, generální ředitel Komerční banky, a herec Petr Vacek. Křtiny se uskuteční na pódiu dětského divadélka Archa ve 14.15 a budou součástí bohatého programu dětského dne Komerční banky v Zoo Praha.

Současný stav 3 mláďat varana komodského

Varani, vylíhlí 16., 20. a 25. 4. 2007, jsou v odchovně mláďat pavilonu želv. Překvapili nás svou plachostí. Teprve po dvou měsících chovu začali přijímat potravu z ruky své chovatelky a po čtyřech měsících jsou stále velmi nedůvěřiví vůči neznámým prvkům ve svém okolí. Často se schovávají. Mají výrazně denní aktivitu, noci tráví ve vlhkém úkrytu pod kůrou, ve dne vylézají na větve pod lampou a sluní se. V nejteplejších částech dne se rovněž ukrývají do chladnějších koutů terária.

Mláďata varana komodského tři dny po vylíhnutí

Jejich terárium je umístěno 150 cm nad zemí, čehož ostražití predátoři rádi využívají a neustále velmi bystře sledují své okolí. V přírodě jsou jejich hlavní hrozbou varani starších věkových kategorií, kanibalismus je u nich naprosto přirozený. Proto je zcela nutné hlídat jejich pravidelný a vyrovnaný růst; slabší zvíře by snadno mohlo být silnějšími sourozenci považováno za kořist.

Odchov mláďat varanů komodských je tedy velmi náročný a vyžaduje maximální pozornost vysoce odborných chovatelů. Přestože mladí varani by měli kromě drobných obratlovců lovit i větší hmyz, naši varani dávají jednoznačně přednost myším a dalším menším hlodavcům. Krmení je jim předkládáno jednou až dvakrát týdně.
Jejich růstové křivky jsou zatím velmi rovnoměrné a vyrovnané. Při vylíhnutí měřili při váze 104-129 gramů 43-46 cm, po čtyřech měsících chovu váží 231-256 gramů a měří 65-66 centimetrů. Tempo jejich růstu průběžně konzultujeme s evropskými a americkými kolegy, protože příliš rychlý růst by mohl vést k pozdějším metabolickým poruchám.

Odchov varana komodského patří k největším chovatelským úspěchům v historii pražské zoologické zahrady.

autor: tisková zpráva
Spustit audio