Živa: bolševník, GMO, Nová Guinea...

23. září 2010

Tento týden vyšlo čtvrté letošní číslo časopisu Živa. Nabízíme vám článek o bolševníku velkolepém a přidáváme i rozhovor s jedním z jeho autorů. A s autorem dalšího z článků pátráme po geneticky modifikované řepce olejce...

Setkání s trifidy Bolševník velkolepý je jedna z mála rostlin, které jsou při pouhém dotyku schopny ublížit lidem. Agresivnější jsou snad už jen trifidi ze známého románu Johna Wyndhama. Když se koncem července objevil bolševník nedaleko jihlavské nemocnice, vypukly menší manévry. Majitel pozemku rostlinu chemicky zlikvidoval a Odbor životního prostředí jihlavské radnice místo pravidelně kontroloval pro případ, že by bylo nutno zásah opakovat. Jana Jirátová tehdy zavolala jednomu z předních českých odborníků na invazní rostliny, doc. Petru Pyškovi z Botanického ústavu AV ČR, aby nám tuto podivuhodnou rostlinu přiblížil:

Doc. Petr Pyšek je i spoluautorem článku Bolševník velkolepý - mýty a fakta o ekologii invazního druhu v aktuálním čísle časopisu Živa. Článek vám nabízíme ve formátu PDF:

PCR na GMO aneb Hra zkratek Projekt Otevřená věda, který skončil letos v srpnu, dával po dva roky šanci talentovaným středoškolským studentům absolvovat stáže na špičkových vědeckých pracovištích. Jedním z účastníků projektu byl i Lukáš Kadeřábek, který během gymnaziálního studia pracoval na Ústavu biochemie a mikrobiologie při VŠCHT. Testoval možnost využití metody polymerázové řetězové reakce (PCR) při odhalování gentických modifikací v řepce olejce.

Článek o výsledcích své práce publikoval Lukáš Kadeřábek spolu se svou školitelkou Kamilou Zdeňkovou také v aktuálním čísle Živy. Na detaily se ve vysílání Českého rozhlasu Leonardo vyptávala Adriana Krobová:

Další články 4. letošního čísla časopisu Živa se věnují např. obojživelníkům Nové Guineje nebo boji proti poklesu biodiverzity na chráněných územích.

autor: Ondřej Vrtiška
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.