Soumrak plejtvákovců šedých

23. září 2010

Plejtvákovci šedí (Eschrichtius robustus) byli na konci 19. století velmi intenzivně loveni, což je přivedlo na pokraj vyhubení. Momentálně ale jejich populace dosahuje počtu 22 000 jedinců a druh se považuje za zachráněný. Na severozápadním pobřeží Spojených států představují plejtvákovci nejhojnější druh velryby.

V současné době ale biologové často nacházejí kriticky vyhladovělé plejtvákovce, což vedlo k úvahám o tom, že tyto velryby jsou nyní hojnější než kdy dříve a v oceánu pro ně není dostatek potravy. Genetické analýza, kterou provedli biologové ze Stanfordské univerzity, ovšem ukázala, že současná populace představuje pouhou třetinu až pětinu historického počtu plejtvákovců. Před začátkem velrybářské éry zřejmě pacifický oceán brázdilo 76 000 až 118 000 plejtvákovců.

Plejtvákovec šedý

Důvodem hladovění plejtvákovců tedy zřejmě není příliš početná populace, ale naopak nedostatek potravy. Podle článku, který tento týden vyjde v Proceedings of the National Academy of Sciences, jsou hlavním viníkem klimatické změny v Arktidě, kam plejtvákovci každoročně připlouvají za potravou.

Tento závěr logicky vede k otázce, jaký počet plejtvákovců a dalších velryb dokážou za stávající situace oceány vůbec uživit a jestli nakonec veškeré úsilí vyvinuté na zákaz lovu a ochranu kytovců nebude zbytečné.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka