Krátký život ledních medvědů

23. září 2010

Lední medvěd (Ursus maritimus) jako druh zřejmě nebude mít příliš dlouhý život. Vyvinul se asi před 40 000 lety a vyhynout by údajně mohl ještě v tomto století.

Podle zprávy z U.S. Geological Survey je pravděpodobné, že do roku 2050 vyhynou dvě třetiny současné medvědí populace kvůli mizení arktického ledu. Lední medvědi led nezbytně potřebují jako "základnu", ze které vyrážejí za svou hlavní kořistí - tuleni. Bez ledových ker jsou jejich šance na úlovek mizivé, protože tuleni se zřídka pouštějí na pevnou zem a v otevřeném oceánu zase medvědovi snadno uniknou.

Lední medvěd

Většina ledních medvědů dnes žije v Grónsku a na norských Špicberkách. Čtvrtina současné populace obývá Aljašku, Kanadu a Rusko. Odborníci z USGS analyzovali již známé i zcela nově získané údaje o stavu medvědí populace a mizení arktického ledu. Došli k závěru, že šanci dočkat se konce 21. století budou mít pouze medvědi, kteří žijí na ostrovech severní Kanady a na západním pobřeží Grónska. Svůj odhad pokládají za opatrný, protože vycházeli z modelů, které úbytek arktického ledu spíše podhodnocují.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.