Dobrá zpráva pro sportovce

23. září 2010

Asi každý atlet ví, že poranění šlachy může zapříčinit konec jeho sportovní kariéry. Skutečnost je taková, že poraněné šlachy se hojí velmi obtížně a jen málokdy dosáhnou původní kvality.

Posun v možnostech léčby poraněných nebo jen přetížených šlach by mohl přinést objev vědců z Jihokalifornské univerzity, kteří šlachy zkoumali na molekulární úrovni. Šlachy tvoří paralelně probíhající svazky vláken kolagenu, které jsou oddělené malým množstvím amorfní mezibuněčné hmoty. Sem tam se vyskytne i vlákno další bílkoviny - elastinu. Mezi svazky vláken se vyskytují zploštělé buňky tenocyty, které produkují složky vláknité i amorfní hmoty šlachy.

Logo

Vědci zjistili, že ve šlachách člověka i laboratorních myší existuje také unikátní populace buněk, která má vlastnosti buněk kmenových - včetně schopnosti diferenciace různých buněčných typů. Buňky dostaly označení TSPCs (z tendon stem/progenitor cells). Vědci je dokázali izolovat a v buněčné kultuře jim najít takové podmínky, ve kterých se diferencovaly na tenocyty. Ty pak podle článku v Nature dokázaly regenerovat poškozenou tkáň pokusných zvířat.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.