Rýže, kterou sucho nerozhází

23. září 2010

Rýže (Oryza sativa) mezi ostatními zemědělskými plodinami vyniká nároky na vodu. Ke svému růstu potřebuje až třikrát více vody než například kukuřice a pšenice. Pěstování rýže v oblastech, kde je množství vody limitované, by mohla umožnit nová odrůda HARDY.

Podle článku, který tento týden vychází v Proceedings of the National Academy of Sciences, vytváří HARDY rýže v suchých podmínkách o 50 % více biomasy než nemodifikovaná verze stejné odrůdy. Rýže je výsledkem práce mezinárodního týmu odborníků. Ti nejprve studovali varianty dobře známé laboratorní rostliny Arabidopsis thaliana, které dobře rostou i v suchém prostředí.

Logo

Zjistili, že vysoká efektivita využívání vody je spojena s genem, pojmenovaným HARDY. Druhým krokem bylo vnést tento gen do genomu běžné rýže a sledovat, jak se jeho přítomnost projeví. HARDY gen zřejmě kóduje protein ze specifické skupiny transkripčních faktorů (konkrétně AP2/ERF-like transcription factors), které ovlivňují expresi jiných genů. Přesná funkce transkripčního faktoru, kódovaného genem HARDY, zatím není známá, ale vědci spekulují, že ovlivňuje procesy dozrávání, spojené se zasycháním rostlinných tkání.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.