Co bylo dřív? Gesta, nebo řeč?

17. září 2007

Když mluvíme, gestikulujeme. Proč? Souvisí centra řeči v mozku s centry gestikulace? A mohla se tedy řeč vyvinout z gest?

Druhou konferenci Evropské primatolologické federace, která se koná tento týden v Praze, zahájila v úterý 4. září přednáška Jacquese Vauclaira z Centra pro výzkum psychologie poznávacích schopností, jazyka a emocí Univerzity v Provence.

Ve svých studiích se Jacques Vauclair zaměřuje na myšlenkové procesy, které ale nedoprovází slovní hodnocení nebo vyjádření. Z tohoto důvodu zkoumal hlavně gestikulaci dětí, lidoopů a opic v souvislosti s příslušnou mozkovou aktivitou. Jeho přednáška na konferenci se jmenovala Příspěvek primatologie k otázce původu řeči z gest (The contribution of primatology to the question of the gestural origin of language).

Příspěvek primatologie k otázce původu řeči z gest

Jacques Vauclair srovnával využívání gest a hlasových projevů u primátů. Zatímco hlasové projevy mají obecnější charakter a jsou využívány k informování nebo varování celé skupiny, gesta slouží ke komunikaci mezi konkrétními jednotlivci. Je při nich nezbytný oční kontakt, aby si obě strany byly jisté, že si vzájemně rozumějí.

Logo

Gestikulace, vokalizace a mozková aktivita

Výzkumy prof. Vauclaira ukazují, že mozková centra, která kontrolují gestikulaci u primátů, zodpovídají za řeč u lidí - tzv. Brockovo a Wernickeho centrum je homologní, to znamená, že se nachází ve shodných oblastech mozkové kůry primátů a lidí. Centra, která se aktivují při gestikulaci u šimpanzů, vlastně odpovídají centru řeči u lidí.

Znamená to tedy, že se řeč vyvinula z gest?

Oba typy komunikace, jak pomocí gest, tak pomocí hlasu jsou jen nástrojem k vyjádření potřeb, přání nebo záměrů. Otázkou je, proč v některém bodě evoluce došlo ke změně komunikace za pomocí gest ke komunikaci slovní. "Je zřejmé, že k této změně došlo a já si nejsem jistý, jestli primatologové mohou vysvětlit, proč k tomu došlo. Co ale víme jistě, je to, že ještě dnes, když mluvíme, například když lidé na ulici telefonují, často gestikulují, což je samozřejmě nesmysl, protože komunikace přes mobil je možná čistě na základě mluveného slova", říká Jacques Vauclair. Příčinou je pravděpodobně to, že centra obou těchto činností leží v mozkové kůře vzájemně velmi blízko sebe.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Hana Staňková
Spustit audio