Exkluzivní rozhovor s Michailem Gorbačovem

Zvažovaný americký systém protiraketové obrany je velkým trnem v oku Ruska. Moskva proti možné výstavbě radaru v České republice zásadně protestuje a hrozí odvetnými kroky. Analytici přiznávají, že rusko-americké vztahy jsou opravdu hodně vyhrocené. Jak nynější situaci komentuje bývalý sovětský lídr Michail Gorbačov, který je jedním ze symbolů konce studené války? Co říká na umístění radaru v Česku? V exkluzivním interview pro Český rozhlas to u něj zjišťoval moskevský zpravodaj Petr Vavrouška.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michail Gorbačov

Michail Gorbačov | Foto: arteHistoria

Dnešní vyostřené rusko-americké vztahy vnímá Gorbačov velmi citlivě a má jasno v tom, kdo je viníkem. "Myslím si, že značná odpovědnost za to, co se dnes děje, leží na Spojených státech.podle mého se prostě strašně mýlí a vidím v tom krizi politiky jako takové. Ta je totiž vždy závislá na nejrůznějších postojích, předpokladech a hodnocení různých situací a já se domnívám, že Američané prostě trpí nemocí vítěze," říká Gorbačov.

Nedávno dokonce použil termínu komplex vítěze. Tak se ho ptám, jak to přesně myslel. "Komplex vítěze je nebezpečná nemoc. Například si Spojené státy myslí, že není potřeba Organizace spojených národů, když máme přeci NATO. Nebo si vezměte válku v Iráku. Tehdy si Washington říkal. Nemáme mandát k útoku? Nám je to jedno. Porušujeme mezinárodní právo? Nevadí, ono počká. Budeme poslouchat mínění našich evropských spojenců, že není dobré začínat tuto válku? Oni si to ještě rozmyslí.Takto dnes uvažují Spojené státy a to je hodně nebezpečné," varuje Michail Gorbačov.

Někteří komentátoři se v poslední době vrátili také k označení studená válka.Tak radikální by ale někdejší sovětský vůdce nebyl. "Ale je potřeba udělat všechno možné, aby se studená válka znovu neopakovala. Protože například příznaky honby ve zbrojení už máme. Američané mají po světě 120 vojenských základen a pořád se nás snaží přesvědčit o tom, že se rozhodně nechystají k žádné válce. Já jen doufám, že se nerozhodnou ke konfliktu s Íránem. Co by se pak rozpoutalo, to nedokáže dnes nikdo odhadnout," bojí se Michail Gorbačov a na adresu Spojených států dodává: "Nejsou dostatečně trpělivé. Zvykly si všem velet, být dominantní, ale to není dobrá cesta," uvažuje státník, který na konci osmdesátých let společně s prezidentem Reaganem vystavěl mezi oběma zeměmi důvěru.

Není mu teď tedy líto, že se pomalu rozpadá? "Pokud začnu vypočítávat, co všechno Američané porušili, na čem jsme se před lety domluvili, tak to bude dlouhý seznam. A najednou si všimli, že Rusko se proti jejich chování postavilo. Mysleli si, že jenom oni mohou být pány situace, ale Rusko nechce stát stranou, dokáže dnes už opět reagovat a prát se za své zájmy," hájí nynější pozici Kremlu jeho bývalý vládce.

A jednu takovou bitvu rozpoutala Moskva i kvůli zvažovanému americkému radaru v České republice. Počínání Spojených států vidí Michail Gorbačov jako čistě pragmatické.

"Po konci studené války byli Američané prvními, kdo začal přemýšlet o novém světovém uspořádání. A jakmile se rozpadl Sovětský svaz, ucítili, že mají velkou šanci, kterou nesmí propásnout. Začali takříkajíc do svých sítí lovit nové spojence z bývalého východního bloku. No, a výsledkem toho, je nynější napjatá situace. Podle mého jde ale o velkou, zejména strategickou chybu," domnívá se otevřený zastánce Putinovy politiky.

Co by přesto vzkázal českým politikům? "Aby poslechli svůj národ, nic víc. Pracují přeci pro svůj národ, nebo ne? Nikdo radar nepotřebuje. Ani my, ani vy. Možná Poláci základnu potřebují, protože si od toho slibují peníze od Spojených států," doplňuje spíše s nadsázkou někdejší sovětský lídr a dodává, proč by dal na názor občanů i v tak strategických rozhodnutích, jako je otázka výstavby amerického radaru.

"To je absolutní, vnímat názor svého národa. A pokud si politik myslí, že se občané mýlí, tak dělá velkou chybu. Proto bych českým politikům radil velmi citlivě vnímat postoj obyvatel a hlasoval bych za provedení referenda," vzkazuje do Prahy nositel Nobelovy ceny míru.

A pokud nakonec Česká republika řekne na nabídku Ameriky ano? "To je vaše věc. Naší povinností je ale vám i Američanům říct, co to může pro Rusko znamenat a k čemu to povede. To dělá Putin otevřeně a všem se to nelíbí. Rusko prostě bude adekvátně reagovat a najde odvetné kroky," cituje dnešní oficiální postoj Moskvy Gorbačov.

A pokud Washington říká, že radar v Česku není namířen proti Rusku, to ho nepřesvědčí změnit názor? "My už Američanům nevěříme. Na základě zkušeností z posledních let," rázně odsekává a dodává: "My nepotřebujeme nic skrývat. Vše je známo. Ale to není pro nás ta hlavní hrozba. Myslíte si, že my se především bojíme toho, že nás bude někdo kontrolovat? Všechno se dá utajit, ale my to nemáme zapotřebí," uklidňuje Gorbačov.

A co podle něj tedy Rusku nejvíce vadí? "Za prvé si myslím, že celý tento systém je jen výhružkou, a za druhé, pokud se zásadně změní situace ve světě, nebo k něčemu dojde, tento systém může být velmi rychle změněn a využit k jinému účelu. Proto ho vnímáme jako hrozbu. A nic víc k tomu nechci říct a nesnažte se mě ani nijak interpretovat," dopředu varuje a ještě jednou na adresu možného umístnění amerického radaru na našem území opakuje: "Jsem si jistý, že to je velká chyba, zhorší to situaci v Evropě a nás to přinutí přemýšlet o odvetné reakci," uzavírá v exkluzivním interview pro Český rozhlas Michail Gorbačov.

Milan Kopp, Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme