Na postu velvyslance v EU vystřídá Milena Vicenová Jana Kohouta

Novou velvyslankyní České republiky u Evropské unie bude bývalá ministryně zemědělství Milena Vicenová. Rozhodla tak Topolánkova vláda. Dvaapadesátiletá Vicenová nahradí do konce roku Jana Kohouta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milena Vicenová

Milena Vicenová | Zdroj: ČTK

Vicenová teď pracuje jako generální sekretářka na ministerstvu pro místní rozvoj a má na starosti hlavně čerpání peněz z Unie. Patřila také do okruhu externích konzultantů premiéra Mirka Topolánka.

Jak říká vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, Vicenová se úřadu ujme v nejbližších měsících: "Předpokládáme, že k tomu faktickému střídání dojde do konce tohoto kalendářního roku tak, aby nová představitelka byla na místě celý rok před tím, než se naše země ujme předsednictví EU."

Vondra zdůraznil, že Milena Vicenová Evropskou unii dobře zná a má s ní desetiletou zkušenost. V 90. letech například vyjednávala rozvojový program pro český venkov. Podle Vondry má Vicenová zkušenosti i s působením v české státní správě a v exekutivě.

Opozice už dříve kritizovala plánované odvolání Jana Kohouta, kterému měl mandát skončit v květnu příštího roku. Podle sociálních demokratů Vicenová nemá dostatečnou kvalifikaci, protože není diplomatkou ani respektovanou osobností. Podle ČSSD je její jedinou předností loajalita k ODS.

Lenka Rákosová, Martina Lustigová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme