12. 9.

12. září 2007

The Peatbog Faeries - What Men Deserve To Lose Velmi úspěšná skotská skupina Peatbog Faeries pochází z ostrova Skye který leží u severního pobřeží Skotska. Spojuje tradiční instrumentální tance s elektronikou, podobně jako například u nás známější Shooglenifty. Jejich jméno, Peatbog Faeries, navazuje na lokální mytologii, a v překladu znamená Víly z rašelinišť. Páté album skupiny What Men Deserve to Lose vyšlo letos v létě.

The Invergarry Blues trk 2 03:47 A+T: Peter Morrison

Skladbu Náhlé dilema, Sudden Dilemma, inspirovala dle hudebníků důvěrně známá zkušenost: odejdete do sprchy, ale až opožděně si uvědomíte, že nemáte šampon.

Sudden Dilemma trk 5 05:57 A+T: Peter Morrison

Vedoucí skupiny, dudák Peter Morrison, se vydal do Švédska, kde prožil dovolenou na lodi. Když plul po kanálech, vyhnul se všem rizikům, ale nakonec téměř ztroskotal, když uprostřed jezera najel do skaliska. Zážitek inspiroval skladbu The Locks & Rocks, Zdymadla a skály.

The Locks & Rocks Reel trk 1 05:09 A+T: Peter Morrison

Následující skladbu inspirovala návštěva New Yorku. Skupina ji nazvala "Za barem stojí dívka, která si o sobě myslí že je Greta Garbo," a věnuje ji všem newyorským barmankám, které o sobě tvrdí, že hlavním povoláním jsou herečky.

There's A Girl Behind The Bar Who Thinks She's Garbo trk 4 05:55 A+T: Peter Morrison

Pobytem skupiny ve Spojených Státech je inspirována i následující skladba: kytarista jen tak tak stihl koncert v New Yorku, protože si odskočil do obchodu. Kupoval totiž banjo pro producenta skupiny.

Jason's Famous Banjo trk 3 03:58 A+T: Peter Morrison

Skladba s nepříliš výchovným názvem pojednává o typické situaci na koncertním turné: koncert skončí pozdě, hudebníci popíjejí s přáteli dlouho do noci v baru, a najednou přijde ráno... Still Drunk In The Morning, Ráno jsem ještě opilý.

Still Drunk In The Morning trk 8 05:20 A+T: Peter Morrison

Malebné skotské krajině je věnována další píseň: Ramasaig je jméno kouzelné vesničky, v níž žili prarodiče vedoucího skupiny, kteří se tam živili chovem ovcí.

Ramasaig trk 9 04:46 A+T: Peter Morrison

Dr. Gig trk 7 04:24 A+T: Peter Morrison

Spustit audio