Andrzej Wajda představil svůj film o zločinu v Katyni

Katyń - tak se jmenuje nejnovější film Andrzeje Wajdy. Polský režisér v něm odhaluje jeden z nejobludnějších zločinů počátku druhé světové války: popravu 22 tisíc polských důstojníků, intelektuálů a duchovních, které na Stalinův rozkaz postříleli příslušníci NKVD u západoruské Katyně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomník obětem katyňského masakru

Pomník obětem katyňského masakru | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Materiál a odvahu na film o katyňském zločinu sbíral Andrzej Wajda celý život. Jeho otec se pravděpodobně stal jednou z obětí Stalinova rozkazu: "Tak těžký, bolestný a osobní film jsem ještě nikdy netočil. Odkládal jsem ho spoustu let, ale dál už to nešlo. Bude to jeden z mých posledních filmů," říká jedenaosmdesátiletý režisér.

Drama vzniklo na základě románu Andrzeje Mularczyka a hudby Krzysztofa Pendereckého. Po doznění posledních taktů reagovalo předpremiérové publikum několikaminutovým mlčením.

Katyňský les je místo, kde němečtí vojáci v polovině dubna roku 1943 našli hromadné hroby zavražděných polských důstojníků a policistů. Teprve o 47 let později se Sovětský svaz přiznal, že tyto vraždy spáchala jeho tajná služba NKVD.

Když Sovětský svaz v duchu tajného paktu Ribbentrop - Molotov napadl Polsko, vzal do zajetí asi 250 tisíc polských občanů. Část z nich byla propuštěna, část odeslána do pracovních táborů. O více než 25 tisících lidí rozhodlo politbyro komunistické strany v březnu 1940. Přikázalo NKVD je zlikvidovat. Šlo především o armádní důstojníky, pohraničníky, policisty a úředníky, kteří sloužili ve východních oblastech Polska, které Sovětský svaz obsadil.

Milan Kopp, Pavel Novák, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme