Planeta, která přežila

23. září 2010

Naprostá většina z 200 objevených exoplanet obíhá kolem hvězd v hlavní fázi své existence a spaluje vodík. Mezinárodní tým astronomů nyní objevil první exoplanetu, která přežila proměnu své hvězdy na rudého obra.

Fáze rudého obra nastává v situaci, kdy hvězdy podobné Slunci spálí všechno své vodíkové palivo na helium, tisíckrát zjasní a rozpínají se až na stonásobek původního průměru. Mezi hvězdy, které prošly přeměnou na rudého obra, patří V391 v souhvězdí Pegase.

Logo

Kolem ní ve vzdálenosti skoro stejné jako vzdálenost Země od Slunce obíhá planeta asi třikrát větší než Jupiter. Planeta fázi rudého obra své hvězdy V391 přežila navzdory tomu, že expandující hvězda dosáhla prakticky až k povrchu planety a málem ji pohltila. Otázkou je, jestli by stejně odolná byla i planeta velikosti Země, kterou přeměna Slunce na rudého obra čeká za 4 až 5 miliard let. Podle zprávy z Iowské státní university, která se na objevu podílela, astronomové předpokládají, že tuto událost nepřežijí Venuše a Mars, osud Země je zatím nejasný.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka