NATO by německé vojáky rádo vidělo i na jihu Afghánistánu

Severoatlantická aliance by německé vojáky ráda viděla i na neklidném jihu Afghánistánu; NATO ale na Berlín v tomto směru nevyvíjí žádný nátlak. V Berlíně to uvedl generální tajemník aliance Jaap de Hoop Scheffer. Německý parlament bude o další přítomnosti vojáků bundeswehru pod Hindúkušem rozhodovat příští měsíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

horský masiv s jeskynním komplexem Tora Bora

horský masiv s jeskynním komplexem Tora Bora | Foto: Robert Mikoláš

Tři tisícovky německých vojáků operují na podstatně klidnějším severu Afghánistánu. I tam se ale příslušníci bundeswehru stávají stále častěji terčem útoků, jak poznamenal i šéf NATO. Scheffer by podle vlastních slov pochopitelně uvítal co nejméně "národních" omezení pro nasazování vojáků do akce. Pro politické rozložení sil v Německu ale vyslovil pochopení.

Němečtí ministři zahraničí a obrany Steinmeier a Jung znovu zopakovali, že těžiště působení vojáků bundeswehru bude i nadále na severu Afghánistánu. Německý generál Egon Ramms působící v aliančních strukturách nicméně uvedl, že by němečtí instruktoři cvičící afghánské vojáky měli své svěřence doprovázet i na jih země.

Spolkový sněm má v dohledné době rozhodovat o pokračování tří afghánských misí; působení v Američany vedené protiteroristické operaci Trvalá svoboda, alianční misi ISAF a nasazení průzkumných strojů Tornado.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme