Akademie věd navrhuje výstavbu synchrotronu

23. září 2010

Akademie věd ČR koordinuje projekt České národní synchrotronové laboratoře (CNSL). Jeho výsledkem by měl být moderní urychlovač elektronů.

Elektronový synchrotron je univerzálně použitelný typ urychlovače. Jedná se o kruhové zařízení s uzavřenou vakuovou trubicí, uvnitř které se velkou rychlostí pohybují elektrony. Jejich pohyb se zakřivuje pomocí silných magnetů, které zároveň udržují elektrony ve středu trubice. Při změně směru pohybu produkují elektrony světlo, které může mít unikátní vlastnosti - například vlnovou délku a polarizaci. Světlo lze získat také ve formě přesně časovaných záblesků nebo v podobě velmi tenkého mikrosvazku.

Světlo slouží k provádění náročných experimentů, díky kterým lze získat jedinečné informace o chování hmoty na molekulární a atomární úrovni. Získaná data nacházejí uplatnění například při návrhování nových léčiv a materiálů, při rozvoji nanotechnologií a provádění pokročilých analýz životního prostředí.

CNSL bude vybudována s využitím modelu španělského synchrotronu ALBA v Barceloně v rámci spolupráce mezi Akademií věd České republiky a konsorciem CELLS. Celý projekt by podle tiskové zprávyz Akademie věd měl být financován ze strukturálních fondů EU.

Další informace najdete na webových stránkách www.synchrotron.cz .

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.