Al-Káida vypsala odměnu za zabití švédského kreslíře

Teroristická organizace Al-Káida vypsala odměnu 100 tisíc dolarů pro toho, kdo zabije švédského umělce Larse Vilkse. Ten se v minulých týdnech dostal do mezinárodního povědomí kvůli tomu, že nakreslil proroka Mohameda se psím tělem. Švéd se nové hrozby prý nebojí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stockholm

Stockholm | Foto: europa.eu.int

"Aspoň vím, jakou mám cenu," nechal se ve své první reakci ve švédském tisku slyšet kontroverzní umělec Lars Vilks a dodal, že je škoda, že výše odměny za jeho hlavu není alespoň dvojnásobná.

Jedenašedesátiletý Vilks přiznal, že kresbu Mohameda zamýšlel jako provokaci, ale jen pro jednu malou lokální výstavu ve středním Švédsku. Jeho kresba na rozdíl od karikatur publikovaných nedávno v Dánsku prý ale postrádala podtóny rasismu a prostě jen zkoušela, jak daleko je možné zajít. Nicméně žádný symbol by podle Švéda neměl být tak vážný, aby nesnesl humor. To jen teroristům je humor cizí.

Podle Larse Vilkse by se teď měli nechat slyšet především umírnění muslimové, kteří by měli přes všechny výhrady říci jasné Ano svobodě slova a Ne teroristickým radikálům.

Al-Káida od Švédska zároveň požaduje omluvu. V případě, že se tak nestane, hrozí útoky proti velkým švédským společnostem, jako jsou Ikea, Ericson nebo Volvo.

Tomáš Sniegoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme