Ledová pokrývka Arktidy ustoupila na nejnižší úroveň

Led v Arktidě ustoupil na nejnižší úroveň od roku 1978, kdy vědci začali sbírat data o arktické kře. Podle nejnovějších satelitních snímků Evropské kosmické agentury (ESA) se tak poprvé plně otevřela legendární severozápadní cesta z Atlantiku do Tichého oceánu, jež bývá celý rok blokována ledem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antarktida

Antarktida

Rozloha arktického ledu se zmenšila na tři miliony čtverečních kilometrů, přičemž dosavadní nejnižší údaj byl čtyři miliony čtverečních kilometrů z roku 2005, konstatuje ESA.

"Za posledních deset let ledová krusta ustupovala v průměru o asi 100.000 kilometrů čtverečních ročně, takže snížení o milion čtverečních kilometrů za rok je extrémní," uvedl v prohlášení na webových stránkách ESA Leif Toudal Pedersen z Dánského národního vesmírného centra.

Ke stejnému závěru dospěli nedávno odborníci amerického Národního střediska dat o sněhu a ledu. Arktida podle nich letos v létě přišla za pouhý týden o kru skoro dvakrát větší, než je území Británie. Odborníci teď předvídají, že Arktida bude už kolem roku 2030 úplně bez ledu.

Podle ESA vývoj v Arktidě umožní brzké celoroční zpřístupnění takzvané severozápadní námořní cesty, což by zvýšilo lodní dopravu v oblasti a urychlilo nežádoucí změny v oblasti. Plavidla by na cestě mezi Evropou a Asií ušetřila cestou přes Arktidu tisícovky kilometrů oproti dosavadní plavbě přes Panamský průplav.

Mnozí experti přisuzují úbytek arktického ledu hlavně globální změně klimatu. Na rozlohu arktického ledu má ale vliv několik dalších faktorů, k nimž patří změny převažujících větrů a mořského proudění. Rozloha ledů se už asi 30 let měří družicemi a během roku pochopitelně kolísá - v létě vždy část ledu roztaje v zimě se opět vytvoří. Minima jsou právě v září.

Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme