Dva cvičné letouny o sebe lehce zavadily při letu na Den NATO v Mošnově

Při Dni NATO na letišti v Ostravě Mošnově o sebe při letu lehce zavadily křídly dva cvičné proudové letouny L 39. V důsledku toho velitel vzdušných sil Armády České republiky Ladislav Minařík zakázal do odvolání cvičné lety těchto bojových proudových letounů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

L-39

L-39 | Foto: Armáda ČR

Radiožurnálu to potvrdil mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek: "Generál vzdušných sil Ladislav Minařík zakázal až do odvolání cvičné lety bojových proudových letadel. Ovšem vzhledem k tomu, že je neděle, tak to výcvik armády příliš neovlivní. Pohotovostní letouny, to znamená Gripeny, jsou připraveny k nasazení. Tento zákaz bojové nasazení tedy nijak neovlivní."

Den NATO v Ostravě navštívilo přes 50 tisíc lidí

Na letišti Leoše Janáčka byla celou sobotu k vidění nejmodernější technika vojsk sedmi zemí Severoatlantické aliance. Silným lákadlem se letos staly zejména hromadné přelety stíhacích letounů a vrtulníků. Asi největší pozornost poutaly nejnovější stíhačky s označením Eurofighter Tyfoon britského Královského letectva. Ve výšce 11 tisíc metrů jsou schopny letět rychlostí přes 2 tisíce kilometrů za hodinu a třeba zeměkouli tak obkrouží za pouhých 18 hodin.

Jedinečné podívané se zúčastnila i ministryně obrany Vlasta Parkanová. Podle ní jsou podobné akce přínosem: "Víme, že globální nebezpečí a rizika, která světu hrozí, jsou věci, které musíme přijmout do svých životů byť bychom je rádi vytěsnili. Víme, že jsou to věci na jejichž obranu je naší povinností připravovat se předem."

Dne NATO se zúčastnil i velvyslanec USA Richard Graber, který Radiožurnálu řekl, že tato akce zdůrazňuje velký význam spolupráce jednotlivých členských zemí NATO. "Ukazuje jak můžeme chránit jejich bezpečnost. Pokud budeme stát při sobě," uvedl velvyslanec.

Lenka Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme