Jemen v období ramadánu

Více než jeden a čtvrt miliardy muslimů na celém světě prožívá posvátný měsíc ramadán. Přes den se zdržují požívání jídla a pití a lidských radostí. Podle islámské víry se tak připravují na boj proti zlu a vciťují se do pocitů nemajetných lidí. Jak prožívají tyto dny obyvatelé Jemenské arabské republiky?

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jemenský rybář

Jemenský rybář | Foto: Miroslav Konvalina, Markéta Konvalinová

V jemenském hlavním městě Saná je těsně před skončením půstu. Stmívá se a kdo ještě nedorazil domů nebo do mešity, do blízkosti jídla a pití, rychle na některé z těchto míst spěchá. Fotografuji svého známého Husajna Sabanu, majitele sítě krámků s tradičními řemeslnými výrobky, a dva malé kluky, jak mají před sebou sklenici s citrónovým džusem a čekají, až z minaretu mešity zazní volání muezína k modlitbě.

"Ve jménu boha milosrdného a slitovného, pána světů a soudného dne," říká Husajn a hypnotizuje čas, aby se už mohl napít a najíst. Přesně ve chvíli, kdy z mešity zazní Alláh Akbar - Bůh je převeliký, všichni upíjejí první doušky. V nedaleké mešitě si jemenští muslimové připravili před vchodem do modlitebny první občerstvení, trochu datlí, chleba a několik sambusú - upečených šátečků z lístkového těsta, ve kterých je trochu sýra, případně špenátu nebo masa. Hned po občerstvení následuje modlitba. Je to i společenská záležitost, protože ve starém městě v Saná se všichni navzájem znají.

"Ramadán je nejlepší a nejkrásnější měsíc v roce, doba vzájemného souznění a soucitu," řekl mi majitel hotelu v horském městečku Kaukabán. Přes den je v jemenských městech a vesnicích nezvyklý klid. Venku je jen ten, kdo skutečně musí, a postí se jak chudí, tak bohatí.

Čtyřicetiletý Džalál Al-Dáeí, který vystudoval u nás v bývalém Československu a téměř patnáct let nemluvil česky, použil znovu český jazyk, aby mi vysvětlil své chápání postního měsíce. "Ramadán, to je pro mě příkaz od Pána Boha, všichni bohatí lidé musí cítit, co cítí chudáci. Muslimové se mají také půstem připravovat na boj se zlem. Ale večer jsou naopak na pořadu rodinné hostiny, kde si všichni vynahradí strádání přes den."

Měsíc ramadán připomíná v noci trochu naše Vánoce, protože slavnostní tabule jsou opravdu bohaté. Tyto posvátné měsíce se sobě rok od roku podobají a přesto je to v posledních letech jiné. Daleko více se dbá na zdravou výživu a muslimové se snaží jíst přes noc méně než dřív.

"O ramadánu máme dvě jídla - iftár po skončení půstu a suchúr před začátkem dalšího," vysvětlila mi Sabana. A nejíst příliš je také daleko zdravější, člověk se cítí lépe. Tento měsíc považovali muslimové vždy za požehnaný, nemělo se při něm například bojovat a přestože skutečnost byla někdy jiná, všichni se snaží být si k sobě blíž jak v rodině, tak ve svém okolí.

Příjemné je zjištění, že děti, staré a nemocné lidi nikdo, aby drželi půst, nenutí. A nikdo nenutí ani nemuslimy. Naopak i přes den se jim snaží nabídnout alespoň čaj nebo malé pohoštění, přestože se sami postí.

Jaromír Janev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme