Ďáblova bible dorazila do Klementina za přísných bezpečnostních opatření

Vzácná Ďáblova bible, kterou za třicetileté války odvezla z českých zemí švédská vojska, se na několik měsíců vrátila do Prahy. Největší rukopisná kniha světa z přelomu dvanáctého a třináctého století se nyní bude v sídle Národní knihovny několik dní aklimatizovat. Poté knihu přemístí do speciální trezorové místnosti, kde si ji budou moci návštěvníci Klementina prohlédnout do 6. ledna. Potom se svazek vrátí do Švédské královské knihovny ve Stockholmu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovníci Národní knihovny přinášejí do objektu vzácnou Ďáblovu bibli

Pracovníci Národní knihovny přinášejí do objektu vzácnou Ďáblovu bibli | Zdroj: ČTK

V podlažickém klášteře v Čechách napsal před osmi stoletími jediný a neznámý autor pozoruhodné literární dílo - Ďáblovu bibli, latinsky Codex gigas. Obří kniha s barevnými iluminacemi nemohla být vytvořena jednou rukou. Legendy však tvrdí opak, za jedinou noc ji podle nich napsal s pomocí ďábla mnich kající se z těžkého hříchu.

Dílo označované jako Kniha knih bylo ve středověku považováno za osmý div světa. Kniha v dřevěných deskách potažených světlou kůží s kovovým zdobením měří metr na půl metru a váží 75 kilogramů. Obsahuje 320 pergamenových fólií s poznatky své doby.

Svazek je považován za jeden z nejcennějších středověkých rukopisů zachycujících tehdejší vědění. Při cestě z letiště do centra Prahy ho proto doprovázely čtyři další vozy, dva z nich plné ozbrojených policistů. Při transportu ze Švédska byla kniha uložena ve speciální klimatizované bedně, která udržovala stálou teplotu a vlhkost.

Lenka Rákosová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme